Voedselcoöperaties: Wil jij ook vers en eerlijk eten van boeren uit je eigen regio?

· leestijd 1 minuut Algemeen

Wil jij samen met andere bewoners uit jouw buurt een voedselcoöperatie opzetten om samen vers en eerlijk eten rechtstreeks van de boer uit de omgeving te halen? Stichting De Ulebelt en Natuur en Milieu Overijssel helpen jou daarbij.

Vers, echt en eerlijk eten, van een boer uit de buurt! Wie wil dat nou niet? Groente, fruit, aardappels, zuivel, vlees, maar ook eieren, brood of bier. In jouw regio leveren boeren allerlei producten die je rechtstreeks bij hen kunt kopen. Alleen: in je eentje is dat misschien wat een gedoe. Het biedt veel voordelen om dat samen te regelen, bijvoorbeeld door een voedselcoöperatie te starten.

Hulp bij opzetten van jouw initiatief

Maar hoe doe je dat, een voedselcoöperatie starten? Welke afspraken moet je maken? En wat is er eigenlijk in de buurt te koop? Stichting de Ulebelt en Natuur en Milieu Overijssel willen je hierbij helpen. Inmiddels zijn er groepen actief in Broekland, Deventer, Olst, Wijhe, Heeten, Zwolle, Lettele en Schalkhaar. Zij bestellen wekelijks hun verse boodschappen: groente, fruit, aardappels, zuivel, eieren, vlees, maar ook vis, honing, asperges, appelsap en bloemen. Wil jij dit ook? Neem contact op, via voedselcoops@ulebelt.nl voor meer informatie en een bijeenkomst bij jou in de buurt.

Voedselcoöperaties

Een voedselcoöperatie is niet meer dan een mondelinge afspraak met een groepje mensen (buurtbewoners, vrienden, collega’s of familie) om samen rechtstreeks eten in te kopen bij boeren uit de buurt. Bestellingen, logistiek en distributie houd je in eigen hand en regel je onderling. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Heerlijk vers eten, voor de laagst mogelijke prijs en toch een behoorlijk inkomen voor de boer. Weinig vervoer, geen overbodige verpakkingen, en je weet waar je eten vandaan komt!

Kijk hoe een voedselcoöperatie werkt in de uitzending van Het Groene Oosten, op zaterdag 15 december om 17.25 bij RTV Oost of daarna online via www.hetgroenoosten.nl.