Afbeelding
Eigen foto

The Young Ones maakt winterproductie Troep in onderkomen aan de Grote Voort

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Troep. Dat is de naam van de nieuwe winterproductie van theater The Young Ones die op 27 december in premiere gaat. En troep is ook de situatie waarin het gezelschap nu zit. Na het verlaten van de geliefde kerk aan de Bisschop Willebrandlaan en een uitstapje naar schouwburg Odeon, is The Young Ones neergestreken in een bedrijfspand aan de Grote Voort.

Niet dat de theatermakers dat erg vinden. “We vinden het heel belangrijk dat we weer zo’n plek in de stad hebben waar we op een niet aangeharkte manier jongeren theater kunnen laten maken”, vertel pr-verantwoordelijke Kelly de Haan, terwijl een kacheltje de ruimte probeert te verwarmen. Het op orde maken van de basisvoorzieningen valt echter wel tegen, erkent ze. “We kunnen weer doen wat we echt willen, maar we zijn nu wel erg veel tijd en energie kwijt aan het geschikt maken van onze ruimte. Na de sloop van onze theaterkerk hoorden wij reacties van spijt dat die was verdwenen. Ook de gemeente erkent dat deze rauwe plekken nodig zijn in de stad. Het heeft ons even wat omzwervingen gekost. Wij willen niet in de chagrijnige mood blijven, maar dan hebben we bij het geschikt maken van deze rauwe plek wel wat hulp nodig. Als we alles op de rit hebben, kunnen we weer meer producties draaien en ook anderen in deze ruimte toelaten.” In de bedrijfshal aan de Grote Voort is volgens De Haan veel bedrijvigheid. “Heel mooi om te zien was dat een groep studenten van ArtEz-lab hier actief is geweest met het thema ‘Home’. Ze hebben hun onderzoek kunnen doen en korte presentaties kunnen maken, onder meer door troep en chaos te creëren. Deze loods is daarvoor uitermate geschikt. ”

Ondertussen blijft de populariteit van het theatergezelschap The Young Ones groot onder jongeren. “We hebben heel veel nieuwe aanwas, meer dan de helft van deze winterproductie”, aldus De Haan, die voor de werving vooral social media inzet. “Het grootste deel van de jongeren komt uit Overijssel. Ongeveer een jaar geleden hebben we een jongerenraad ingesteld van zes personen. Die vormt de koppeling tussen de spelers en de artistieke leiding. De raad mag zich bemoeien met wat de leiding doet en begeleiden de jongeren in het vormen van een eigen mening en het zich uitspreken. Een keer per maand gaan ze daarover in gesprek en doen ze activiteiten als uitstapjes. Ze zijn nu bezig met het thema ‘laat me zijn’ over eigen identiteit en daaraan trouw blijven. De bedoeling is daarover aan het einde van het seizoen een theatervoorstelling te maken.”

De winterproductie Troep wordt gespeeld door 35 spelers van 11 tot 22 jaar en twee professionele spelers. De Haan: “Een iets kleinere cast dan mensen van ons gewend zijn, maar het stuk leent zich ervoor. Bovendien is het een wisselcast: iedere dag wisselen hoofdrolspelers en de anderen. Zo is de voorstelling ook voor de jongeren interessanter en kan iedereen veel spelen. Sinds september hebben ze elke zaterdag gerepeteerd. Het mooie is te zien dat het de jongeren niet uitmaakt of ze hier een dikke trui aan moeten of dat de boel niet af is.” Troep is de theatrale bewerking van het gelijknamige boek van Ilse Bos, aangevuld met de huidige actualiteit, waarbij de bezoekers kijken naar de wereld door de ogen van groepsoudste Pola die samen met haar ‘troep’ kinderen woont op een woonboot op het ‘vieze landje’. Het muziektheaterspektakel gaat over een gezin met maar liefst dertien kinderen dat in een woonboot op het ‘vieze landje’ op een vergeten plekje aan de IJssel woont.

“Creativiteit zonder ‘troep’ te maken bestaat niet”, volgens regisseur Jeroen Kriek. “Experiment is nodig voor veerkracht en verandering. Dit geldt voor elke ontwikkeling. Troep is een pleidooi voor rotzooi. Oftewel voor alles dat door het systeem van de maatschappij wordt weggedrukt als zijnde rotzooi. Dus alles wat niet perfect is, wat niet voldoet aan de gangbare normen en wat letterlijk en figuurlijk niet past. Het boek is de concrete verbeelding van een te strakke samenleving die wordt ondermijnd door vrijheidsdrang en daardoor uiteen valt.”

Troep is te zien is van 27 december tot en met 6 januari. Kaarten zijn te koop via www.theateryoungones.nl.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59