Afbeelding

Directeuren fotobedrijven krijgen celstraf voor belastingfraude

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Twee directeuren van Zwolse fotobedrijven hebben jarenlang de Belastingdienst getild. De rechtbank veroordeelde het duo tot een jaar celstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk, bleek woensdag uit het vonnis.

De fotobedrijven in Zwolle van de 60-jarige Hans C. en de 47-jarige Diederik J.F. maakten amper omzet. Toch werd voor tienduizenden euro's aan omzetbelasting teruggevraagd. Daar hadden ze geen recht op. De rechtbank acht bewezen dat ze samen met de 30-jarige Ben van 't E. alleen als doel hadden geld van de Belastingdienst binnen te harken. Dat terwijl C. al eerder door de Autoriteit Consument en Markt op de vingers was getikt. De dienst waarschuwde in 2014 publiekelijk voor zijn sjoemelpraktijken met zijn Vakfotografen Mediagroep. Jonge meiden werden aangesproken op hun kansen op een modellencarrière. Dat werd alleen gedaan om te zorgen dat ze een fotosessie bij het bedrijf betaalden.

De strafzaak draaide om het herhaaldelijk doen van valse belastingaangiften met onder meer de Mediavakschool BV. Ook werden in de administratie valse facturen aangetroffen. C. en F. kregen een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook mogen ze drie jaar lang geen functie als directeur uitoefenen om zo herhaling te voorkomen. Tegen het duo was vijftien maanden cel waarvan vijf maanden voorwaardelijk geëist. Handlanger Van 't E. kreeg drie maanden cel voorwaardelijk een taakstraf van 150 uur. Tegen hem was een taakstraf van 180 uur en drie maanden cel voorwaardelijk geëist.