Afbeelding
Arnold Reyneveld

Gemeente Zwolle waardeert mantelzorgers

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Mantelzorgers zorgen (vaak) langdurig en onbetaald voor een hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend, kennis of buur. De gemeente Zwolle waardeert ook dit jaar de individuele mantelzorgers voor hun inzet.

‘De Maand van de Mantelzorg zit er alweer op. De hele maand november stond in het teken van activiteiten voor mantelzorgers. Met een record aantal aanmeldingen (zo’n 1.350) was deze maand een groot succes”, meldt Steunpunt Mantelzorg. “We hebben veel hartverwarmende en mooie reacties gekregen op de activiteiten die zijn georganiseerd. De Maand van de Mantelzorg is een van de onderdelen die wordt georganiseerd in het kader van het waarderen van mantelzorgers. De gemeente Zwolle vindt het daarnaast belangrijk om de mantelzorgers individueel te waarderen.”

Daarom wordt ieder jaar de individuele mantelzorgwaardering uitgereikt. Dit jaar is dat voor mantelzorgers vanaf twaalf jaar een VVV-cadeaukaart en zijn het bioscoopbonnen voor kinderen tot twaalf jaar. Op de cadeaukaart staat een bedrag dat besteed kan worden bij verschillende winkels.

Via www.mantelzorgwaarderingzwolle.nl kan een mantelzorger de individuele waardering nog aanvragen tot en met 31 december. Het kan zijn dat iemand vorig jaar de waardering ook heeft aangevraagd, deze is niet geldig voor 2018. De mantelzorger dient ieder jaar opnieuw een aanvraag te doen.

Doordat het zorgen voor iemand meestal gebeurt vanuit liefde en/of zorg en vaak niet iets is wat van de een op de andere dag ontstaat, hebben veel mensen niet altijd door dat ze mantelzorger ‘zijn’. Wanneer ben je dan een mantelzorger? Iemand is voor Steunpunt Mantelzorg een mantelzorger wanneer die zorgt voor iemand uit zijn of haar sociale omgeving, bijvoorbeeld een partner, kind, buurvrouw of –man en wanneer deze zorg verder gaat dan gebruikelijke hulp.

Het gaat dus om zorg voor iemand die men lief heeft. Mantelzorgers doen dit vrijwillig, maar het mag geen vrijwilligerswerk zijn. Ze geven hulp aan een naaste omdat hij of zij ziek of psychisch kwetsbaar is en hulp nodig heeft. De hulp is verder geen reguliere hulp in de vorm van oppassen of opvoeden en niet voor gezonde kinderen. Als men aan deze voorwaarden voldoet, is men mantelzorger.