Afbeelding
Erik-Jan Berends

Vernieuwde website Zwolleinbeeld toont stad in al haar facetten en nu met tekst

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) AA-LANDEN – “Het is puur hobby. Ik doe het, omdat ik houd van mijn stad”, vertelt Hans Smit (72). Al bijna twintig jaar houdt hij de ontwikkelingen in de stad fotografisch bij op zijn site www.zwolleinbeeld.nl. Deze maand heeft hij zijn totaal vernieuwde en uitgebreide website gelanceerd.

Smit, voor velen bekend als fotograaf voor de website Sportief Zwolle en met enige regelmaat ook voor weekblad de Swollenaer, vervolgt dat hij zijn site in Joomla heeft gebouwd. “Dat werd vernieuwd. Bijna twee jaar geleden ben ik daarom met een nieuwe site begonnen die nu naast veel foto’s ook veel informatie bevat. Smit is in Zwolle geboren, heeft in zijn jeugd bijna negen jaar in Raalte gewoond, maar sindsdien weer terug in de stad. “Ik voel me ook een echte Zwollenaar. Als ik foto’s uit het verleden zie, stijgt mijn adrenaline. In feite bouw ik mijn site voor mensen die nu een jaar of 35 zijn. Die hebben er misschien niets mee, maar ik kreeg ook zelf pas rond mijn vijftigste interesse in de historie. Zij kunnen er dan straks van genieten. Mijn ervaring is dat als je wat ouder wordt, je graag wil terugkijken.”

Historie

Begin jaren zeventig kocht Smit zijn eerst spiegelreflexcamera, een Zenit. “De douchecel bouwde ik om tot donkere kamer en zo begon ik met fotografie. Tot de camera kapot ging en ik geen geld had voor en nieuwe. Toen heeft het tot eind jaren negentig geduurd voordat ik mijn hobby weer oppakte.” Toen ging hij met een digitale camera aan de slag en werkte hij bij zijn toenmalige werkgever, de Provincie Overijssel, aan de bouw van een eerste internetsite. “Toen kwam ik op het idee ook zelf een site te gaan bouwen. In eerste instantie wilde ik daarop alle straten in Zwolle zetten, maar dat heeft maar kort geduurd. Ik kwam erachter dat Zwolle toch groter is dan ik had gedacht. Ik ging vooral leuke dingen plaatsen die een stuk historie vertellen. Maar ook modernere ontwikkelingen, zoals die van de wijk Kamperpoort. Ik ben met mijn camera voor de sloop de hele buurt door geweest, tijdens de sloop en bij de nieuwbouw. Zo houd ik ook ontwikkelingen als de N35 en de busbrug goed bij. Ik ga overal op mijn scootertje naartoe.”

Informatie

De Zwollenaar legde zo ook de sloop en opening van ziekenhuis Isala vast. “Die foto’s plaats ik op de site en ik ga met wat tekst een stukje de diepte in. Niet teveel, dan moet men maar kijken bij het Historisch Centrum Overijssel of het Zwols Historisch tijdschrift. Ik ben geen schrijver en overigens voel ik mij ook geen echte fotograaf. Ik heb het mijzelf allemaal aangeleerd.” Het geeft hem zichtbaar energie als hij met zijn fotografie steeds meer aan de weet komt. “Een recent voorbeeld is cafe de Zon aan de Heinoseweg dat dit jaar is afgebroken, waarvan ik allemaal achtergrondinformatie kreeg. Informatie krijgen, is nog wel eens moeilijk. Vaak zoek ik op internet of informeer ik bij de bekende Zwolse persfotografen Frans Paalman, Pedro Sluiter of Harry ten Klooster. Zo kan ik dan weer een artikeltje rondkrijgen. Ja, het gaat wel lekker zo.”

Uitstapjes

Een hoogtepunt voor Smit was de bekerwinst van PEC Zwolle. “Ik had toen het mooiste plekje in het Feyenoord stadion bij de finale tegen Ajax. Aan dat moment heb ik zo veel plezier beleefd.” Op zwolleinbeeld staan onder het kopje Zwolse herinneringen ook de verhalen van ruim twintig bekende Zwollenaren. Verder kent de site tal van kopjes met Zwolse onderwerpen, waaronder alle bruggen, bepaalde wijken of bijzondere activiteiten. Bijzonder zijn de uitstapjes naar de plaatsen Zwolle in het Amerikaanse Louisiana en Zwolle in Gelderland. Smit: “Als je zo ergens mee bezig gaat, volgt steeds meer. Er moet ook nog veel meer op de site. Hoewel, moeten, ik ben gepensioneerd dus er moet helemaal niets. Ik doe het lekker allemaal in mijn eigen tempo.

www.zwolleinbeeld.nl