Henk Jan Meijer in de Hoofdwacht bejubeld door stadsomroeper Peter Vader.
Henk Jan Meijer in de Hoofdwacht bejubeld door stadsomroeper Peter Vader. Pedro Sluiter

Burgemeester Meijer van Zwolle: ‘Nederlander van het jaar 2018’

· leestijd 4 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Henk Jan Meijer (67) is de langst zittende naoorlogse burgemeester van Zwolle. Na 19 trouwe dienstjaren draagt de burgervader volgend jaar september het stokje over aan een opvolger. Zwolle heeft hem veel gebracht; andersom ook.

Zo is er sinds 2004 het jaarlijkse ‘eindejaargesprek’ met Rondje Swolle. Praten over een scala aan uiteenlopende Zwolse zaken. In die serie wordt dit zijn laatste. Ochtendmens Meijer bestelt koffie In den Hoofdwacht. Henk Jan maakt een zeer ontspannen indruk en reageert op elf thema’s. De burgemeester ten voeten uit.

Herman Brood

“Brood heeft van begin tot eind meegelopen met mijn carrière. Ik was nog geen jaar burgemeester toen Herman van het Hilton sprong. Ivo de Lange heeft daarna een standbeeld bij Hedon laten plaatsen. Dat gaf de nodige discussie; iemand met zo’n levensstijl, kon dat wel? Tijdens de laatste begrotingsbehandeling is er gesproken of er een straat naar hem vernoemd kan worden. Ik denk dat die er wel gaat komen. De discussie rond Brood is in positieve zin veranderd”.

Dynamiek

“Ik vind dat je er altijd uit moet halen, wat er in zit. Zwolle is dat de laatste jaren steeds meer gaan doen en de mogelijkheden daardoor beter benut. Dat levert vanzelf dynamiek op. Je moet ook het beste uit je zelf halen. De lat even ietsje hoger leggen, niet te gemakzuchtig zijn. ik denk dat de stad mij positief heeft beïnvloed. Het is een wisselwerking.”

Zwichten

“Was een kop in de Stentor. Sloeg de plank mis. Mij werd gevraagd, naar aanleiding van het demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas, zwicht u voor geweld? Mijn antwoord was: ja, zo zou jij ( de journalist) het kunnen noemen. Voor mij was het kiezen uit twee kwaden. Met politie-inzet win je altijd, maar ten koste waarvan? Mijn motto is, het is niet altijd goed of slecht. Maak een afweging, daar ben ik bestuurder voor. Bij de Sint intocht dit jaar was mijn afweging om die tocht ongestoord voortgang te laten vinden. Maar om een demonstratie te faciliteren zonder geweld, werd onmogelijk gemaakt. Het was een groep die zegt dat zij de cultuur van de echte zwarte Piet wilden bewaken.”

Handgranaat

“Vond ik on Zwols. Inmiddels weet ik meer, handgranaten blijken vrij gemakkelijk verkrijgbaar. Heel vervelend. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke dader. Daarnaast loopt er ook een procedure over de kroegvergunning. Beide zaken moet je wel uit elkaar houden.”

Horeca

“Horeca is op zich onmisbaar voor gezelligheid in de stad. De Zwolse horeca is de laatste jaren behoorlijk uitgebreid, zowel in kwaliteit als in kwantiteit en variatie. Ook zitten we steeds vaker op een terras. Heeft wellicht met klimaatverandering en heaters te maken. Mooi om dat te zien. Ik merk dat het soms lastig is om die terrassen te combineren met ouderwets gebruik van openbare ruimtes. Zoals met de kermis en de markt. De vrije openingstijden in de horeca werken tot nu toe goed. Eigenlijk hebben wij het daar nooit over. Dat is een goed teken.”

2019

“Voor mij gaat er veel veranderen. Kantelmoment is na de zomervakantie met 1 september 2019 als datum van aftreden. Dinsdag 18 december 2018 wordt bekend of ik op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer der Staten-Generaal een beetje verkiesbare positie inneem. Voor mij een al langer gekoesterde wens. Recent kwam in de publiciteit mijn voorzitterschap van de Raad van Commissarissen van Wildlands. Daarnaast ben ik voorzitter van het Trendbureau Overijssel en doe iets met voetbal en veiligheid voor de minister. Bang voor het zwarte gat na mijn aftreden, ben ik niet. Ik denk dat ik het best lekker vind dat mijn agendadruk iets minder wordt. Straks kan ik iets makkelijker zeggen, we gaan naar de bioscoop of bezoeken een museum. Mijn vrouw werkt drie dagen. Haar weekendbelasting is minder dan de mijne. Zeker als ik in 2019 ook de boodschappen ga doen. Nee, grapje, ik loop nu ook weleens bij de supermarkt rond. Maar de Eerste Kamer zou wel mooi zijn, ook voor Zwolle.”

Opvolger

“Dat speelt al, de vertrouwenscommissie doet in stilte het werk. Een profielschets zal binnenkort wel openbaar gemaakt worden. Of mijn opvolger een vrouw moet worden? Ik heb mij voorgenomen daar geen enkele uitspraak over te doen. Dan ga ik voorsorteren op iets waar ik helemaal niet over ga. Het klopt dat ik met veel vrouwelijke medewerkers mijn werkzaamheden verricht. Toeval of niet, ik vind dat prettig werken.”

K3

“Mijn favoriete meidengroep? Oh, het gaat om kerstmis, kalkoen en kado’s. Het is altijd een ingewikkeld proces om te plannen wie, wanneer kan komen. Waarschijnlijk doen wij bij ons thuis op een van de dagen een kerstlunch. Met in beperkte mate kado’s. Pakjes onder de kerstboom is leuk, uitpakken trouwens ook. Wat die kalkoen betreft, ik ben thuis de enige die vlees eet. Mijn schoonouders en mijn beide zoons eten ook vlees dus ik denk dat er een variëteit op tafel komt.”

Privé

“Ik ben een sportliefhebber, kijk veel sport zowel op het veld als de televisie en lees graag een boek. Ik merk dat, nu de kinderen ouder zijn, het makkelijker is om met vrienden uit eten te gaan. En wandelen is aan ons zeker besteed. Niet alleen een rondje Wipstrik maar ook buiten de stad. Zoals laatst in het Reestdal; prachtige omgeving. Naar de bioscoop gaan, vind ik prettig. Na mijn pensionering kan ik redelijk anoniem ergens zitten. Eigenlijk heb ik alleen lokale bekendheid. Bekend zijn ervaar ik overigens niet als een last. Maar als ik met mijn vrouw uit ga, hoef ik niet per se met andere mensen te praten.”

Zwolle, mijn stad

(de cd van Henk Klompenmaker en Henri van Velzen wordt op de achtergrond gedraaid; Henk Jan kent dit Zwolse lied niet echt goed) “Zwolle is mijn stad geworden. Het is raar als mensen mij vragen of ik, na mijn pensionering, in Zwolle blijf wonen. Daar hebben wij zelf nog geen seconde over getwijfeld. Ik voel mij hier thuis; het is een mooie complete stad, veel cultuur en even op de fiets en je bent buiten. Wat PEC Zwolle betreft, ik ben een fan en als supporter is het dit jaar een beetje afzien. Dit is niet hun beste seizoen maar ze gaan het wel redden. En, een echte supporter bijt ook in een mindere periode door.”

Ik

“Of ik nog iets kwijt wil? Nee, ik heb bijna 19 jaar de tijd gehad om dingen te zeggen. Dan moet je niet alles in de laatste periode frommelen. Ik ben dankbaar dat ik burgemeester van Zwolle heb mogen zijn. Het is een gouden mogelijkheid in mijn leven geweest.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 12 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 13 uur geleden