Afbeelding
Marleen Sahetapy Fotografie

Strijd tegen MS brengt Zwolse Linda Liebregt terug naar geboorteland India

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Een totale reset van haar lichaam. Zo noemt de Zwolse Linda Liebregt de stamceltherapie die ze in maart ondergaat. Het immuunsysteem van de MS-patiënte wordt platgelegd en zal vanaf nul weer moeten worden opgebouwd. Maar in feite is de strijd al lang begonnen. Ze heeft nog een kleine dertigduizend euro nodig voor de behandeling die niet in Nederland wordt geboden en evenmin door de zorgverzekeraar wordt vergoed.

In plaats daarvan reist ze af naar India en zamelt ze geld in onder de noemer Linda wil Leven. “Alsof het zo heeft moeten zijn”, zegt Liebregt. De jonge vrouw werd namelijk geboren in India en zelfs in de plaats waar ze wordt opgenomen: New Delhi.

Minder moe zijn

Dat ‘de cirkel rond is’, heeft echter een wrange bijsmaak. In verschillende landen bewijzen, aldus Liebregt, de resultaten dat deze vorm van stamceltherapie de MS tot stilstand brengt en er soms zelfs sprake is van verbetering. Liebregt heeft er goud voor over om minder moe te zijn en haar lichaam niet langer te zien aftakelen. Maar als je dat goud niet hebt, is een totaalbedrag van 75.000 euro aan behandelings- en bijkomende kosten erg veel om zelf op te hoesten. Voor menig patiënt is het zelfs een onhaalbare kaart.

Daar komt bij dat de behandeling weliswaar in bijna 75 procent van de gevallen resultaat heeft, maar in ruim een kwart ook niet. En dan is er nog het risico dat een immuunsysteem dat zich moet herstellen je fataal wordt. Liebregt: “Veel mensen denken dat je dan maar beter niet in India kunt zijn vanwege de hygiëne. In India is men echter heel ver met deze methode. Ik heb gesproken met artsen die eerlijk zeiden dat als hun kind mijn vorm van MS had ze die naar India zouden sturen.”

MS wordt volgens Liebregt, vanwege de vele varianten, ook wel de ziekte met de duizend gezichten genoemd. Naar de oorzaak wordt nog volop onderzoek gedaan. Een gemeenschappelijke deler is de enorme vermoeidheid en aantasting van de zenuwen. Liebregt lijdt nu elf jaar aan de ziekte en de eerste negen jaar vond ze telkens weer manieren om omgang te vinden met een terugslag. De laatste twee jaar ging het zo hard dat ze niet langer wil wachten ‘tot er meer kapotgaat’.

Hartsvriendin Leoni

Een graadmeter waren de reizen die ze maakte. Samen met haar hartsvriendin Leoni van Rooy zag ze al heel wat plekken. Singapore en Zuid-Afrika bijvoorbeeld en het laatste jaar Dubai. In Singapore ging het allemaal redelijk, in Zuid-Afrika misten ze een rolstoel en in Dubai konden ze niet zonder. Liebregt: “Ik kijk niet meer terug met de vraag wat ik in een jaar ben kwijtgeraakt. Ik leef nu van week tot week. Heel simpele zaken als jezelf aankleden zijn al een hele klus.” Van Rooy was er getuige van. “We kennen elkaar nu tien jaar. De diagnose heb ik niet meegemaakt maar ik heb Linda wel zien veranderden. Ze was heel sportief en energiek en ik heb gezien dat ze in de afgelopen jaren achteruit is gegaan.”

Wat volgens Van Rooy is gebleven, is dat haar vriendin altijd interesse heeft in andere mensen. Daar profiteert ze nu in de goede zin van het woord van. Vanuit Liebregts netwerk zijn al veel donaties gedaan. Ze zijn er alleen nog lang niet en daarom trekken de dames alles uit de kast. Van Rooy: “Omdat Linda achteruitgaat kunnen we niet langer wachten. Zodra we de aanbetaling konden doen, hebben we een datum laten prikken in het vertrouwen dat het goed komt.” Liebregt mag één persoon meenemen die haar bijstaat en dat is haar hartsvriendin.

Samen gaan ze in quarantaine Tijdens de behandeling worden stamcellen, gestimuleerd door medicijnen, uit het beenmerg in de bloedsomloop gebracht. Daar aangekomen worden ze uit het lichaam genomen en ingevroren. De MS wordt vervolgens bestreden met chemo en daarna worden de stamcellen weer ingebracht. Dat dit een levens veranderende ingreep kan zijn, weet Liebregt van een vrouw uit Almelo die in Moskou een soortgelijke behandeling onderging. “Met haar gaat het heel goed. Dat beurt mij op.”

Wie Linda wil steunen kan een bedrag overmaken naar bankrekeningnummer NL53 INGB 0007 8852 63. Zie ook www.lindawilleven.com.