Afbeelding

Sportcafé in Waanders verbroedert

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Op de avond dat het lot van PEC Zwolle-trainer John van 't Schip bezegeld werd door de 5-0 nederlaag bij AZ, kwam bij Waanders in de Broeren een groep van achttien vertegenwoordigers uit de Zwolse sport (politici, bestuurders verslaggevers en betrokken inwoners) samen om te debatteren tijdens de tweede editie van 'Sportcafé Zwolle'.

Een traditie moet het worden, 'Sportcafé Zwolle' aan het einde van het jaar. Een avond waarop de sport in Zwolle onder de loep wordt genomen en waarop betrokkenen elkaar onder het genot van een drankje en een verantwoorde kaasstengel ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan. Hoewel het aangezicht door organisator SportService Zwolle compleet was omgeschminkt -Het Lagerhuis in plaats van De Wereld Draait Door, Marijn de Vries in plaats van Jakko Slot en Waanders in de Broeren in plaats van Het Refter- gold net als vorig jaar dat de geest van betrokkenheid bij het wel en wee van sportstad Zwolle boven alle partijen hing. Aan de hand van de thema's 'Zwolle als sportstad', 'Bewegen in de openbare ruimte' en 'Toekomst van de vereniging' gingen de achttien genodigden met elkaar in debat waarbij het eerste thema gelijk de nodige, voor de circa vijftig toehoorders wel zo prettige polarisatie bracht.

Heeft Zwolle relatief gezien wel zo veel topsporters als in de eerste stelling 'Dat Zwolle zo veel topsporters heeft is geen toevalstreffer' wordt beweerd?

En moet er eigenlijk wel gemeenschapsgeld worden uitgetrokken om grote evenementen naar de Hanzestad te halen? "Nee", zegt SVI-voorzitter Harro Velthuis. "Je kunt beter investeren in breedtesport." Hanieh Kamran staat aan de andere kant (figuurlijk). "Het is een inspiratie voor jonge sporters om topsporters van zo dichtbij te kunnen zien. Je moet de sport ook vieren", aldus de eigenaresse van vechtsportschool Tabonon.

Winnares vereerd

Kamran werd na de zes stellingen, tot grote verrassing van haarzelf, uitgeroepen tot winnaar van het debat door de tweekoppige jury bestaande uit sportwethouder Rene de Heer en plaatsvervangend directeur van SportService Zwolle Roger Knoops. Kamran toonde zich oprecht vereerd over de waardering en werd bijna emotioneel toen ze vertelde dat zij het juist zo op prijs stelde omdat ze vroeger zo vaak te horen kreeg dat ze ergens niet aan mee kon doen. "Omdat ik vrouw was, of allochtoon, of Nederlands, te lelijk, te dik, te dun. Ik vond het al heel mooi dat ik hiervoor was uitgenodigd en dat ik dan nog win ook! Bedankt."

Kamran maakte onder meer indruk met haar conclusie in het debat over 'inclusief sporten' en of het de verantwoordelijkheid is van de vereniging om alle doelgroepen mee te laten doen. "Het is niet de verantwoordelijkheid van de sportvereniging, maar ik voel me er wel verantwoordelijk voor." Een conclusie waar vrijwel iedereen zich in kon vinden. Net zoals de constatering dat de tijd weer razendsnel voorbij ging en te kort was om iedereen voldoende aan het woord te laten.

Nieuwe directeur

De grote afwezige op deze avond was Jeroen van Leeuwen, die dit jaar zijn baan als directeur van SportService Zwolle verruilde voor de functie van algemeen manager bij PEC Zwolle. Hij maakte een gitzwarte avond mee in Alkmaar. De opvolger van Van Leeuwen is nog niet gevonden. "Het is niet makkelijk om een vervanger voor hem te vinden. Zo iemand als Jeroen vind je niet zomaar", looft Knoops zijn ex-collega. "Tijdens de eerste selectieprocedure hebben we de geschikte persoon niet gevonden." Begin 2019 hoopt SportService Zwolle een nieuwe naam te presenteren.

Afbeelding
Afbeelding