Afbeelding
Pedro Sluiter

Zò Waffle Is Zwolle: Jeroen en Laura varen hun eigen koers

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - De Luikse en Brusselse wafel is een zoete lekkernij; vooral bekend van kermissen en braderieën. Twee jonge Zwolse ondernemers bedenken een nieuw concept met de wafel als basisproduct. De geboorte van de waffle is een feit. Van wafel naar waffle; anders gezegd, wafflen in Zwolle. Heel natuurlijk, in een wereld die de zoetigheid ruimschoots ontstijgt.

Laura Otten, gisteren vierde zij haar 29e verjaardag, en partner Jeroen van Berlo (30) zijn op vakantie in Griekenland. Het stel, werkzaam in de Zwolse horeca, laat zich graag verrassen met lokale lekkernijen in het zonnige vakantieland. Ze bestellen koffie met een wafel. Voor hen een onbekende lekkernij, vierkant, niet te groot en voorzien van een zoete topping. Eenmaal thuis gaat het stel experimenteren met soortgelijke wafels. Het begin van een nieuw, culinair concept. Grote vraag, waar gaan beiden deze nieuwe lekkernij aanbieden? Jeroen: “een eigen horecabedrijf is al langer een droom van mij. Als barista (Jeroen werkte voorheen als bedrijfsleider bij het Barista café in de Diezerstraat/PdJ) weet ik, dat om iets nieuws in de markt te zetten, koffie alleen niet voldoende is. De koffiecultuur in Zwolle is de laatste jaren behoorlijk gegroeid. Zowel kwalitatief als kwantitatief. En om bij de koffie een lunchbroodje te serveren, dat voegt te weinig toe. De vakantie in Griekenland heeft ons op nieuwe ideeën gebracht. Thuis zijn wij met de Tefal pan gaan experimenteren en hebben nieuwe recepten bedacht. Verschillende smaken, geen zoetigheid maar de wafel als basis in al onze menu’s en gerechten. Meerdere momenten van finetunen en de hartige wafel was een feit. Om de zoete traditie van de bekende wafel te doorbeken, hebben wij de naam Wanna Waffle ingevoerd.”

Gunfactor

Nu het product een feit is, begint de zoektocht naar een geschikt pand. Geen eenvoudige casus want er blijken meerdere kapers op de kust te zijn. “Beiden zijn wij geboren in Zwolle. Wij kennen de stad en tijdens de zoektocht naar een eigen zaak was ons vizier grotendeels op Zwolle gericht. Toen dit pand aan de Sassenstraat in beeld kwam, merk je dat de gunfactor best meespeelt. Die was ons gunstig gezind”, aldus Laura. De voormalige logopedist nam twee jaar geleden afscheid van het werk waarvoor zij was opgeleid. “Ik werd er niet vrolijk van, wilde iets anders en heb mijn baan opgezegd. Mijn eerste ervaring in de horeca heb ik bij het Parkpaviljoen in de Weezenlanden opgedaan. Hard werken maar veel geleerd. Het moment dat wij thuis zelf gingen experimenteren met de wafels, was voor mij het keerpunt. De keuze om zelf iets te beginnen, hebben Jeroen en ik heel bewust gemaakt. Wat je zelf kunt maken, moet je doen. Uitgaan van onze kwaliteiten en daarmee een eigen koers varen. Wat wij nu doen, ligt gewoon heel dicht bij ons zelf.”

Vegan

Begin van deze maand is Wanna Waffle geopend. In een pand dat prima past bij het product waarmee het stel daadwerkelijk iets toevoegt aan de Zwolse horeca. Sterker, Wanna Waffle in deze opzet, is mogelijk een nieuwkomer binnen Nederland. De eerste reacties na de opening zijn veelbelovend. Gasten wisten niet wat hen te wachten stond. Als er dan online de term ‘superlekker’ wordt gebruikt, weet je dat het goed zit. “Gasten denken met ons mee. Zo zijn wij bezig met het ontwikkelen van een vegan waffle. Toen een gast dat hoorde, bood hij spontaan zijn medewerking aan. De smaak is al oké, nu de finishing touch nog”, zegt Jeroen.

www.wannawaffle.nl