Luchtfoto van de opgraving van de hoofdburcht van de havezate Werkeren
Luchtfoto van de opgraving van de hoofdburcht van de havezate Werkeren Aerophoto Eelde

Wat is de connectie van Havezate Werkeren met Londen?

· leestijd 1 minuut Algemeen

In de gracht van de havezate Werkeren, gelegen in de wijk Stadshagen, is tijdens archeologisch onderzoek een steengoed kan gevonden die uit Londen komt. Op het zegel zie je een haan en de letters HC. Dit is een verwijzing naar Henry Crosse die de bezitter was van de Çock Ale-House in Temple Bar.

Hij overleed in 1681. De kan is gemaakt in de Fullham steengoedfabriek. Deze fabriek ligt aan de Thames, ongeveer elf kilometer van Londen. Zij hadden geleerd hoe ze het Duitse steengoed moesten namaken. Veel van zijn producten hadden een applique met medaillon die verwees naar een bepaalde herberg in Londen.

Hoe kan dat?

De vraag is natuurlijk hoe zo’n voorwerp op Werkeren terecht is gekomen. In die tijd is Hendrik Bentinck eigenaar van de havezate Werkeren. Hij bekleedt ook de functie van drost van Salland. Het ging de familie Bentinck voor de wind, vanwege de intieme relatie tussen Stadhouder Willem III van Oranje en Hans Willem Bentinck (1649-1709). Jarenlang verbleef Hans Willem in het gezelschap van de prins en week niet van zijn zijde.

Willem III was de zoon van Willem II en Maria Stuart I, dochter van de Engelse koning Karel I. Willem III trouwt in 1677 met de Engelse prinses Maria Stuart II. In 1688 wordt Willem III door de Engelse protestanten gevraagd om de toenmalige Engelse koning, zijn schoonvader Jacobus II, te verdrijven. Hij weigert echter om als prinsgemaal naast zijn echtgenote te regeren. Na goedkeuring van het parlement worden William en Mary in 1689 tot koning en koningin van Engeland gekroond.

Hans Willem Bentinck wordt na de kroning verheven tot graaf van Portland; zijn nazaten krijgen zelfs de titel hertog. De Engelse tak van de familie is altijd blijven bestaan en gaat vanaf 1801 door het leven als Cavendish-Bentinck.

Familie

Het lijkt daarmee voor de hand te liggen dat dit Engelse steengoed via familiebanden met de Engelse neef Hans Willem op de havezate Werkeren terecht is gekomen. Geschenk of souvenir? Het staat in ieder geval symbool voor de relatie die de Bentincks van Werkeren onderhielden met de Engelse tak.

Tekst: afdeling Erfgoed gemeente Zwolle

 Kan Henry Cross
 Wapen van Henry Cross