Afbeelding

IJsselhallen zijn vier dagen toneel voor wereldkampioenschap voor volièrevogels 2019

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPERPOORT – “Mondial 2019 is het evenement voor de vogelliefhebber en daarom The place to be”, volgens de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV). De internationale show wordt van donderdag 10 tot en met zondag 13 januari gehouden in de IJsselhallen

De bond verwacht 15.000 bezoekers uit heel Europa. De NBvV is met ongeveer 25.000 liefhebbers de organisatie die zich in de breedste zin van het woord bezig houdt met volièrevogels. Dit jaar heeft zij, mede namens de wereldorganisatie COM-Mondiale onder de naam Mondial 2019 de wereldkampioenschappen georganiseerd. Uit meer dan veertig aangesloten landen sturen liefhebbers hun mooiste vogels in die elk in hun klasse meedingen naar de titel ‘Wereldkampioen’.

“Niet alleen het aantal vogels is indrukwekkend, ook de variatie in kleur en zang is groot”, volgens de bond. “Er zijn veel soorten te bewonderen, waaronder kanaries, parkieten, papegaaien, kleinere tropische vogels, exotische duifjes, alsmede Europese vogels. Ze zijn in ruime mate te zien en te horen. Veel stands van commerciële bedrijven uit binnen- en buitenland maken deze Mondial compleet. Ook voorlichting over het houden van vogels is een belangrijk aandachtspunt en er is veel documentatie aanwezig.”

De NBvV voert al sinds 2012 beleid dat ze de gezondheid en het welzijn van vogels die in Nederland in een beschermde omgeving worden gehouden, de zogeheten avicultuur, moet waarborgen en verbeteren. In dat beleid worden ook handreikingen gedaan voor het verantwoord vermeerderen en tentoonstellen van vogels. Daarmee wil de NBvV haar bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over dierenwelzijn. Tegelijkertijd geeft dit beleid aan hoe haar leden moeten omgaan met wettelijke normen en morele waarden voor het op een ethisch verantwoorde manier houden van kooi- en volièrevogels.

De openingstijden van Mondial 2019 zijn: donderdag 10 januari, vrijdag 11 januari en zaterdag 12 januari van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 14 januari van 10.00 tot 16.00 uur. De toegangsprijzen bedragen voor volwassenen bedragen 15 euro, kinderen tot twaalf jaar betalen 10 euro en een uitgebreide catalogus kost 15 euro.

Zie voor meer informatie https://com.mondial2019.nl/.