Afbeelding

Gewijzigde digitale tv-ontvangst kan kijkers geld kosten

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Het kan zijn dat televisiekijkers dit jaar meerdere nieuwe tv-toestellen, of één of meer losse voorzet tuners/decoders moeten kopen, waarschuwt rtv-technicus Peter de Boer uit Westenholte. Oorzaak is de omzetting naar een nieuwe compressienorm, waardoor mensen die gratis keken hun apparatuur moeten aanpassen.

“Mensen die het betreft zijn onder meer de diverse bewoners in de ‘kabelloze’ buitengebieden, die tv- en radio-ontvangst hebben via het gratis te ontvangen DVB-T-systeem”, legt De Boer uit. “Dat zijn de tv-zenders NPO 1, 2, 3, de zes Hilversumse-radiozenders en de diverse Regionale/Provinciale-RTV-zenders. Vaak vullen zij het pakket aan met de gratis ontvangst van de Duitse- en Britse RTV-zenders via een schotelantenne. Ook weet ik, dat er in de diverse steden en dorpen in onze regio gezinnen zijn die bewust al of niet om religieuze reden alleen ontvangst van de Nederlandse publieke tv- en radiozenders via het DVB-T-ether-systeem hebben, al of niet aangevuld met FM radio ontvangst.”

“Door het gewijzigde ontvangstssysteem kunnen veel kijkers in 2019 een betere beeldkwaliteit bij ether tv-ontvangst krijgen, maar voor veel kijkers in Nederland dienen zich dus ook nadelen aan”, vervolgt hij. “Na de analoge ether afschakeling in december 2006, werden alle Nederlandse publieke (Nederland 1, 2 en 3 en de twaalf regionale/provinciale tv-zenders) tv-programma’s digitaal via de ether verspreid. De ontvangst hiervan is tot op de dag van vandaag, net als de analoge-ontvangst in het verleden, gratis. Bij KPN heeft men toen besloten om met ingang van 1 Januari 2007 het betaalpakket Digitenne in de markt te zetten. Wat voorheen technisch niet mogelijk was, namelijk commerciële tv-programma’s via de ether te verspreiden, was nu via het digitale DVB-T-zendsysteem wel mogelijk. DVB-T staat voor Digital-Video-Broadcasting-Terristisch.”

Dit systeem zendt alle tv-signalen uit in SD (Standard Definition). De Boer: “Het grote voordeel van dit nieuwe digitale ether zendsysteem was dat men nu via de ether, ook alle publieke- en commerciële-radio-zenders digitaal kon verspreiden en dus via de audio-installatie ruisvrij beluisteren. KPN heeft echter besloten om vanaf eind 2018 tot medio 2019, via de ether ook HD-TV-programma’s te verspreiden. Dit is technisch alleen mogelijk door digitaal een ander en nieuw digitaal-compressie-systeem toe te passen. Dat nieuwe ether-zendsysteem heet DVB-T2. Alle ether tv- en radio ontvangstapparatuur dient, om gratis RTV-ether-ontvangst te blijven behouden, aan de volgende nieuwe Digitale compressienorm te voldoen: H 265/HEVC/MPEG 4. Wie dus gratis wil blijven kijken en luisteren, zal daarom veelal nieuwe RTV-ontvangstapparatuur moeten aanschaffen.”

Degenen, die een Digitenne-abonnement bij KPN of een ander provider hebben, krijgen automatisch bericht. “Echter, KPN verstrekt geen losse decoderkaarten met een losse insteek-module meer voor in het tv-toestel”, zegt de Boer. “Men kan dus uitsluitend met een los tuner/decoder-kastje, door KPN geleverd, het Digitenne betaalpakket ontvangen. Dat houdt onder andere in dat men voortaan altijd met twee afstandsbedieningen moeten werken.”

Informatie

Op 2 oktober 2018 zijn alle zenders in de provincies Groningen en Drenthe omgezet, daar kan men dus met een oude ontvanger geen publieke rtv-zenders meer ontvangen. Volgens opgave van de NOS en KPN worden, alles onder voorbehoud, in januari, februari en maart de zenders in de provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland omgezet.

Zie voor meer informatie ook Teletekstpagina 212 van de NOS.

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 23 uur geleden