Afbeelding

OM eist celstraffen voor Zwolse drugsdealers

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 31-jarige moeder van twee jonge kinderen hoorde dinsdag twintig maanden cel waarvan vier maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. De vrouw wordt er met een handlanger van verdacht maandenlang in grote hoeveelheden harddrugs gehandeld te hebben.

Ze wilde stoppen maar de politie was haar voor, is wat haar advocaat Kees Kok moest constateren. De 31-jarige A. de W. uit Holtenbroek bekende op de zitting drugs verhandeld te hebben. Niet vanaf maart 2017, wat het Openbaar Ministerie denkt, maar vanaf januari 2018. De reden waarom was helder: geld. De W. is een alleenstaande moeder met kinderen die rond moest komen van een bijstandsuitkering. Dat lukte niet en zo kwam ze in de drugshandel terecht. Handlanger G.S. kwam begin 2018 na acht jaar vrij uit een jeugdinrichting. In juni dat jaar werd hij zijn huis in de binnenstad in Zwolle uitgezet. Zwervend over straat ontfermde De W. zich over hem. En ook hij ging drugs verkopen. Niet samen met haar, maar alleen, voor zichzelf. En voor zijn pitbull. “Kon ik weer brokjes voor hem kopen.”

De aanloop van gebruikers bij de voordeur van Amanda de W. in Holtenbroek was vorig jaar zo groot, dat buren begonnen te klagen. Cocaïne, xtc, amfetamine, speed: ze leverde van alles. Althans, dat is het beeld dat het OM denkt. Op 22 augustus werden De W. en S. opgepakt bij een deal aan de Kranenburgweg. Diverse gebruikers werden gehoord en de een na de ander verklaarde dat De W. al vanaf maart 2017 op forse schaal dealde. Bij een inval bleek dat De W. een tas met 96 xtc-pillen in de koelkast had staan. Ze heeft jonge kinderen en de pillen waren bedrukt met afbeeldingen van Nijntje. De officier van justitie suggereerde dat ook haar kinderen op een dag bij die pillen konden komen. “De gevolgen waren dan niet te overzien geweest.” Tegen S. eiste de officier een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk. De winst uit de drugshandel van De W., totaal meer dan 16.000 euro, moet ze aan de staat betalen, vindt het OM. Advocaat Kees Kok vroeg zich af waarom de rechters meer geloof moesten hechten aan de verklaringen van drugsgebruikers dan aan die van De W. Een van hen beschuldigde haar zelfs geheel ten onrechte van een ripdeal in Kampen. Ook de raadsvrouw van S. hekelde de forse strafeis.

Vonnis op 12 februari.