Afbeelding
Eigen foto

Karel-Jan Coninck-Liefsting is genomineerd voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Karel-Jan Coninck-Liefsting uit Zwolle is genomineerd voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs 2018. Hij zet zich sinds juni 2018 vrijwillig in als eventmanager voor DeBroekriem in Zwolle.

DeBroekriem is een landelijk activiteitenplatform voor en door werkzoekenden. De mensen die net tussen twee banen in zitten, organiseren inspirerende netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden. Deelnemers werken daarbij actief aan het onderhouden en uitbreiden van hun netwerk en sollicitatievaardigheden.

Na 22 jaar in Zuid-Afrika te hebben gewoond, verhuisde Coninck-Liefsting twee jaar geleden vanwege omstandigheden terug naar Nederland. Om zijn leven hier weer op te bouwen en zijn missie om anderen te helpen voort te zetten, sloot hij zich vorig jaar aan als eventmanager bij DeBroekriem. Dat Coninck-Liefsting begaan is met anderen, blijkt wel uit zijn verhaal. “In Zuid-Afrika had ik een bedrijf waarbij ik ook veel trainingen heb gegeven op het gebied van stressreductie en teambuilding. Ook gaf ik drumworkshops op scholen. Toen ik via via hoorde van DeBroekriem heb ik een workshop gevolgd en daarna dacht ik meteen: fantastisch, dit klinkt goed. Hierna heb ik me aangemeld om als eventmanager aan de slag te gaan.”

Coninck-Liefsting zet zich graag in voor een ander. In Afrika heeft hij jaren gewerkt in de geestelijke gezondheidszorg. “Ik had een eigen bedrijf waarmee ik ‘mensen uit de goot haalde’. Ik heb met uiteenlopende groepen gewerkt, van vluchtelingen, daklozen tot verslaafden. Graag zou ik mijn missie om anderen te helpen hier in Nederland ook voortzetten, maar ik heb gemerkt dat er grote verschillen zijn in hoe de geestelijke gezondheidszorg hier in Nederland werkt ten opzichte van Zuid-Afrika. Mijn papieren gelden hier niet en het is moeilijk om aansluiting te vinden. Daarom ben ik nu opnieuw aan het ontdekken waar ik eigenlijk pas. Daar worstel ik wel mee.”

DeBroekriem heeft Coninck-Liefsting in de tussentijd bemoedigd en vooruit geholpen. “Als je zonder werk thuis zit, ben je toch op jezelf geworpen”, vervolgt hij. “Bij DeBroekriem heerst een positief gevoel en je helpt elkaar als gelijkgestemden. Ik ontmoet allemaal mensen die ook verder willen en niet bij de pakken neer gaan zitten. Bij DeBroekriem laten ze iedereen gewoon in hun eigen waarde, dat vind ik mooi. Je krijgt hier een platform om je draai te vinden.” Al pratende wordt duidelijk dat Coninck-Liefsting nog veel meer doet. Zo is hij in de gemeente bezig en helpt hij af en toe eens mee in de kerk. Ook hielp hij onlangs mee met wat opknapklussen op een zorgboerderij. Dus stiekem doet hij meer dan hij zegt, maar bescheiden zoals hij is geeft hij aan: “Ach, dit is niets in vergelijking met wat ik hiervoor allemaal in Zuid-Afrika heb gedaan.”

Op de vraag of hij kan aangeven wat zijn inzet voor anderen zo bijzonder maakt, zegt hij: “Wat ik vaak hoor is dat ik er ontzettend goed in ben om teams op te bouwen. Wat ik ook doe tijdens mijn workshops bij DeBroekriem is de mensen gigantisch welkom heten en hen vertellen wat hun mogelijkheden allemaal zijn. Dat ze er zoveel uit kunnen halen. Ik bemoedig iedereen hierin. Ik wil iedereen zich thuis laten voelen door hen op hun gemak te stellen. En hen natuurlijk te motiveren en inspireren om, op eigen niveau, van alles te genieten en er alles uit te halen wat erin zit.”

Coninck-Liefsting komt door zijn vrijwilligerswerk steeds dichterbij een betaalde baan. Dat hij nu genomineerd is voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs maakt hem meer dan trots. Zoals hij zelf aanvult: “Ik heb er gewoon geen woorden voor.” Wie nog op Coninck-Liefsting wil stemmen, kan dat nog tot 7 februari.