De Oude Gaper anno 2019
De Oude Gaper anno 2019 Erik-Jan Berends

De historie van Diezerstraat 14: ‘De Oude Gaper’

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Wanneer we voor het pand Diezerstraat 14 staan zien we een pand met een rechte kroonlijst op consoles. Ook heeft de gevel een hijsbalk. Dergelijke gevels zijn in Zwolle wel meer te vinden. Bijzonder echter is het snijraam boven de ingang met daarin de afbeelding van een gaper. Tot rond de eeuwwisseling was links naast de ingang voor het raam een gaper met suikerborden geplaatst.

Drogisterij en kruidenierswaren

Sinds 1782 was er in dit pand een drogisterij gevestigd. Omdat winkels vroeger geen etalage hadden en veel mensen niet konden lezen werd met een uithangbord afgebeeld welke waren binnen verkrijgbaar waren. In dit geval wordt de Gaper, het symbool voor een drogisterij, geflankeerd door vier suikerbroden. Daarmee werd aangegeven dat er ook kruidenierswaren werden verkocht. Het beeld van de Gaper met de suikerbroden was links voor het raam geplaatst. Het pand wordt in 1829 voor het eerst ‘De Oude Gaper’ genoemd, zodat mag worden aangenomen dat het beeld toen al de ingang sierde. Bijzonder was het interieur van de Oude Gaper. Een fraaie toonbank met daarop een oude koperen weegschaal, een Groninger staartklok, oude vijzels en gemberpotten en vooral de wandkast met laden met opschriften vanuit de tijd dat deze drogisterij begon, maakten het een bijna museaal geheel. Het was tot 1990 nog mogelijk allerlei bijzonder producten te kopen die terplekke werden afgevuld in stopflesjes of werden afgewogen in papieren zakjes met opdruk.

Hofleverancier

De Oude Gaper was in de twintigste eeuw jarenlang een familiebedrijf geleid door de familie Piquet en mocht zich sinds 1957 hofleverancier noemen. Door de traditionele bedrijfsvoering en de opkomst van de grote drogisterijketens was de Oude Gaper niet meer rendabel. Op 1 april 1990 sloot de Oude Gaper zijn deuren. Het verdwijnen van deze bijzonder winkel veroorzaakte destijds veel opspraak. Een actiecomité maakte zich sterk voor het behoud en bestemming van de apotheek. Een filiaal van één de grote drogisterijketens was de opvolger van de Oude Gaper. Van 1992 tot 1996 had het pand nog iets van zijn oude bestemming. Met de komst van een Bennetonwinkel in 1997 verdween definitief de sfeer van een Zwols kleinood.

Uithangbeeld

In Diezerstraat zijn de winkelpuien geregeld aan veranderingen onderhevig. Door de beschermde status van rijksmonument en door de kwaliteit van de gevel is dat bij Diezerstraat 14 niet zo. Toch is er behalve de gevel van het pand nauwelijks iets over van de vermaarde drogisterij. De kleine afbeelding van een gaper in het snijraam herinnert nog aan het verleden. In het huidige interieur zijn slechts enkele onderdelen die verwijzen naar de drogisterij. De ‘Gaper’, het uithangbeeld van de drogisterij, ligt in de kelder te verkommeren, meldt het monumentenmagazine van 2011. Het goede nieuws is dat modeketen Scotch & Soda, na overleg met de afdeling Erfgoed van de gemeente Zwolle, de Gaper weer een prominente plek in de winkel geeft.

Tekst: afdeling Erfgoed gemeente Zwolle

De historie van Diezerstraat 14: ‘De Oude Gaper’
De historie van Diezerstraat 14: ‘De Oude Gaper’
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30