Afbeelding

Nieuwe Bijbel weerspiegelt de Zwolse ziel: iedere Blauwvinger mag meeschrijven

· leestijd 2 minuten Algemeen

BINNENSTAD - Wat hebben rechters, advocaten en mensen in de gevangenis met elkaar gemeen? Dat ze, als ze dat willen, kunnen meeschrijven met een nieuwe Bijbel. In navolging van het werk van de Moderne Devoten zal er voor het eerst sinds eeuwen weer een Zwolse Bijbel verschijnen. Mensen uit alle lagen van de bevolking kunnen meedoen aan een schrijfestafette en allemaal een stukje van het heilige boek overschrijven. Met de hand.

Het idee is afkomstig van stadspastor Mariska van Beusichem. Momenteel is ze druk doende met de organisatie, het zoeken van nog meer partners, fondsenwerving en een crowdfundingsactie. Van 1 april tot 14 juni wordt in het hoogkoor van de Grote Kerk de Bijbel (waarschijnlijk de Willibrord vertaling) in zijn geheel overgeschreven. Iedereen kan zich daarvoor aanmelden. Daarnaast worden er speciale groepen uitgenodigd. “Mij zou het fantastisch lijken als bijvoorbeeld een rechter meeschrijft met Richteren”, zegt Van Beusichem. Haar idee is ook om moslims uit te nodigen verhalen over te schrijven die tevens in de Koran staan. Overigens hoef je niet te geloven om mee te doen. Evenmin hoef je het eens te zijn met wat je schrijft. “Als een stuk weerstand oproept, is dat misschien juist wel een mooie aanleiding voor een gesprek”, vermoedt de stadspastor. “De Bijbel is geschreven door mensen uit verschillende eeuwen. Met dit project laten we die oude boodschap resoneren in de harten van de schrijvers. Het antwoord hoeft geen ja en amen te zijn.” Wel moet er netjes worden geschreven en precies zoals het er staat. Correctors gaan daar op toezien. Van Beusichem zoekt daarnaast nog gastvrouwen- en heren die een shift van twee uur willen draaien. Om het kwartier wordt de ene groep schrijvers afgelost door de andere en het ontvangstcomité faciliteert dat. Jezelf aanmelden als schrijver of vrijwilliger kan door een mail te sturen naar zwolsebijbel@academiehuis.nl. Het mooie aan de nieuwe Zwolse Bijbel is dat die straks talloze unieke handschriften bevat. Zwolse kunstenaars verluchtigen het boek met sierletters en kunstzinnige versieringen. Van Beusichem denkt dat het voor wie meedoet een onvergetelijke ervaring wordt. Een nieuwe Bijbeluitgave is op zich al nieuws. Dat je er nu zelf aan kunt meeschrijven is in onze tijd uniek. Voor van Beusichem zelf wordt het eveneens memorabel. Schrijven is volgens haar een louterende ervaring. We doen het steeds minder en het vraagt iets meer inspanning dan een boodschap versturen via sociale media. Tegelijkertijd is het overschrijven bij uitstek een sociaal gebeuren meent de stadspastor. “Het verbindt mensen met elkaar. Ik denk dat er mooie gesprekken kunnen ontstaan. In de Bijbel staan prachtige verhalen en gedichten. Ook verhalen waarin heel verschrikkelijke dingen gebeuren overigens. En zaken waar je met je verstand niet bij kunt. Voor mij kan het leerzaam zijn om te ontdekken op welke plekken de boodschap van de Bijbel voor ons moderne mensen moeilijk is te verstaan.”

Bijeenkomsten

Op 21 februari en 14 maart zijn er in de consistorie van de Grote Kerk vanaf 19.30 uur bijeenkomsten voor vrijwilligers. Dan krijgen ze meer informatie over het project en hun eigen taak in het geheel. Hun bijdrage draagt bij aan wat de eerste Zwolse Bijbel moet worden sinds de middeleeuwen. Zo eentje die iedereen wil hebben. Vooralsnog reageert iedereen met wie Van Beusichem het over de Zwolse Bijbel heeft gehad uitermate positief. Er is zelfs al belangstelling vanuit de tv-wereld voor een serie. Van Beusichems droom is dat andere steden het voorbeeld zullen volgen met een Bijbel geschreven door eigen inwoners. Zij wil daarbij graag van dienst zijn.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 21 uur geleden