Behandeling zieke kastanjebomen slaat aan en krijgt vervolg

Algemeen

ZWOLLE - In navolging van de behandeling van zieke kastanjebomen op het Grote Kerkplein gaat de gemeente nu ook op andere plekken in de stad kastanjes met de kastanjebloedingsziekte aanpakken. Het gaat om zes zieke kastanjebomen: twee in het Engelse Werk en kastanjebomen aan het Bethlehemskerkplein, de Wilhelminasingel, de Eerdelaan in Stadshagen en de Kastanjestraat.

De gemeente: “In de zomer van 2017 zijn vijf kastanjebomen op het Grote Kerkplein en een zieke boom in park Eekhout met succes behandeld tegen de kastanjebloedingsziekte. De bomen zijn ingepakt met een soort warmtedeken. In die deken zitten slangen waar continu warm water door gepompt wordt. Dat zorgt ervoor dat de bast van de boom gedurende 48 uur verwarmd wordt tot een constante temperatuur tussen de 39 en 42 graden. Bij deze temperatuur gaan wel de bacterien dood die de ziekte veroorzaken, maar wordt de boom niet aangetast. De boom is dan nog niet genezen, maar kan wel zelf herstellen als de bacteriën gedood zijn.

Na uitvoering van de werkzaamheden vindt er een jaarlijkse controle plaats. Uit de meest recente controles is gebleken dat de behandeling in 2017 resultaat heeft gehad.”