Afbeelding

OM wil celstraf voor prostitueren 16-jarige Zwolse

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Juridisch Persbureau Zwolle)

ZWOLLE - Een 16-jarig meisje uit Zwolle is volgens het Openbaar Ministerie (OM) door een 48-jarige Steenwijker geprostitueerd. Tegen de man is dinsdag 5 jaar cel geëist.

Op de zitting zaten de Zwolse en de 48-jarige Andries B. op slechts een paar meter afstand voor de rechters. Zij zat er als slachtoffer, al voelde ze dat niet zo. Hij zat er als verdachte, al wees hij consequent het meisje als de initiatiefnemer aan. Toen de 48-jarige man in juli vorig jaar zijn woning in Steenwijk werd aangehouden, stond zijn auto voor de deur. Daarin zat het 16-jarige meisje uit Zwolle, half ontkleed. Ze waren net die avond teruggekeerd van een parkeerterrein in Ruinerwold waar B. haar voor seks aangeboden had. Iemand die dit aanhoorde, tipte de politie.

Op de telefoon van de verdachte, die door de recherche werd gekraakt omdat hij weigerde zijn inlogcode te geven, stonden vele seksafspraken. Een ervan hield in dat het meisje seks moest hebben met acht mannen tegelijk. Volgens B. was dat slechts een afspraak: veel verder dan dat was het niet gekomen. In andere gevallen was dat wel het geval, erkende hij.

De verdachte leerde haar in 2017 kennen. Pas later kwam hij achter haar jonge leeftijd. Ondanks die leeftijd had hij seks met haar, meerdere keren. Op haar initiatief werd ze aangeboden om seks met derden te hebben tegen betaling, zei B. Op zijn telefoon zijn meerdere afspraken te vinden. Niet alleen voor seks op de parkeerplaats in Ruinerwold, maar ook in een loods in Steenwijk. Het slachtoffer is een beschadigd meisje. Ze heeft eerder in een kliniek gezeten en was begin 2017 enkele weken vermist.

De verdachte werkt als sociotherapeut in een tbs-kliniek juist met beschadigde personen. Waarom ging hij dan toch zo ver met haar, wilden de rechters weten. Hij poogde zelfs voor een van zijn oud-cliënten van de tbs-kliniek een afspraak met de Zwolse te regelen, blijkt uit het dossier. Er was een hotelkamer geboekt en in chats wordt duidelijk aangestuurd op een trio tussen het slachtoffer, de tbs'er en hemzelf. De verdachte ontkent dat het zo ver is gekomen. In chats gaf het meisje aan nooit meer gesloten in een kliniek te willen zitten. Dat is nu wel het geval ter bescherming dat ze met mannen als B. in contact komt, zei een van de rechters.

De Zwolse staat niet achter de vervolging van de Steenwijker. “Ik heb er geen enkele schade aan overgehouden”, zei ze in de rechtszaal. De officier van justitie vond de cel – waarin B. de laatste maanden al verbleef – de enige optie. Hij had 836 kinderpornografische foto's en filmpjes van haar. Een tbs'er kreeg voor diens verjaardag een naaktfoto van het meisje opgestuurd. Volgens raadsvrouw Mulderij is haar cliënt in de pers als een gewetenloze pooier weergegeven. En dat is zeker niet de waarheid, zei ze. Duidelijk is dat het meisje buiten B. om juist zichzelf prostitueerde, meende de advocaat.

Vonnis op 26 februari.

Afbeelding
Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages 1 uur geleden
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages 1 uur geleden
Afbeelding
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 2 uur geleden