Een kiekje bij de prins thuis want tijdens Sassendonk zal de Zwolse sausenkoning zijn thuisfront niet vaak zien.
Een kiekje bij de prins thuis want tijdens Sassendonk zal de Zwolse sausenkoning zijn thuisfront niet vaak zien.

Prins Balg de 1e: In het middelpunt van de belangstelling staan is wennen; het went!

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Door Peter de Jong/foto Pedro Sluiter

De 60e stadsprins van Sassendonk is Christian Lensen (35), terzijde gestaan door de adjudanten Bitter (Geke de Kleine) en Bal (Julien Lensen). Lensen, bedenker van een heerlijke sauzenlijn, is op zijn 14e gegrepen door het carnaval. Toen in een witte overall, dit seizoen voert hij in prinsentenue het Sassendonkse feest aan.

Bourgondisch, dat is zo’n beetje het eerste waar je aan denkt als Lensen de vergaderruimte van zijn bedrijf in de Marslanden betreedt. De twinkeling in zijn ogen verraadt vriendelijkheid. Ook succesvol met zijn bedrijf want wereldwijd worden zijn sauzen en de Zwolse mosterd tot culinaire hoogstandjes gerekend. Om je vingers bij af te likken. Kortom, een prima keuze van het Vorstendom der Eileuvers om juiste deze Zwollenaar, nee, deze Blauwvinger te vragen om de opvolger van Prins Decibel te worden. Tja, toen schoot Lensen wel even vol. Hoewel hij direct een volmondig ‘ja’ zei tegen het verzoek en dus niet de traditionele 11 minuten bedenktijd nodig had, moest hij nog wel even zijn thuisfront op de hoogte stellen. Overleggen was niet nodig want ‘vuurwerk’ en ‘carnaval’ zijn de twee levensinvullingen waar Lensen in een relatie niet over wil discussiëren. Toch? “Nou, dat klopt maar mijn partner Nina viert Sassendonk net zo graag als ik. Dus, ja, overleg is wat dat betreft niet direct noodzakelijk. Meer hoe wij de opvang van onze drie kinderen regelen. Mijn moeder komt en dat is een zorg minder. Ook zij, als niet carnaval vierder, is ontzettend trots op mij dat ik stadsprins ben.”

Momenten

Lensen heeft inmiddels de nodige officiële momenten als Stadsprins meegemaakt. Zoals het tweede weekend van februari jongstleden; eerst het startschot geven bij gehandicapten zwemmen, vervolgens naar de Club van 111, aansluitend het senioren carnaval om op zondag de traditionele Heerenzitting bij te wonen. Een jubileum editie want het was het vierde lustrum. Lensen: “allemaal leuke momenten maar het senioren carnaval zit in mijn hart. Totaal uitverkocht, goed georganiseerd en er daalde een lintjesregen neer op mensen die het verdienen. Op een gegeven moment was ik met een 94- jarige dame aan het dansen. Vroeger was zij lid van de Eileuvers en zij wilde weer lid worden. Fantastisch.” Momenten om niet meer te vergeten. Lensen bouwt aan een bonte verzameling van gedenkwaardige momenten. Zijn leven is na de 17e november 2018, het moment dat hij officieel als de nieuwe Stadsprins werd gepresenteerd, ingrijpend veranderd. “Het vinden van een balans, daar was ik naar op zoek. Ineens stond ik in het middelpunt van iets waar ik zelf zo van houd. Mijn leven is nu druk, leuk en apart. Heel bijzonder maar het went snel. Ik zie het als een van mijn taken om verbinding te maken en lijntjes te leggen. Carnaval is echt in mijn genen gaan zitten. Op jonge leeftijd ging ik in mijn eentje de stad in. Het leuke van carnaval is dat ik bepaalde mensen alleen tijdens Sassendonk zie. Dan is het gelijk ouwe jongens, krentenbrood.”

Impact

Lensen’s keuze voor zijn adjudanten was voor beide partijen eigenlijk geen verrassing. Twee verschillende types die elkaar goed aanvullen en zich dienstbaar kunnen opstellen naar de stadsprins. “Voor hen is het ook pittig. Overal waar ik kom, moeten zij mee. Heel eerlijk, vooraf had ik niet kunnen vermoeden wat voor impact de Eileuvers in de stad hebben. Voor mij een echte eyeopener; zonder de Eileuvers geen optocht, geen carnaval. Carnaval heeft een verhaal, dat verhaal moet ik vertellen. Een uitdaging. Carnaval is niet het zoveelste feestje, het is veel meer. Vijf dagen even nergens aan denken, je kop leeg maken, plezier beleven. Kom uit de realiteit. Gekscherend zeg ik, je hoofd resetten naar nul. Met tradities maar ook vernieuwen. Een feest voor meerdere generaties. Zeker als het de jeugd betreft, zij hebben de toekomst. Fijn als de horeca daar op inspeelt en dat boa’s – buitengewoon opsporingsambtenaren – met inleving naar het feest handelen. Anders gezegd, in de geest van Sassendonk handhaven. In Den Bosch hebben ze een prima methode; volwassenen met een bandje mogen alcohol bestellen, geen bandje, geen bier. Dat werkt daar”, aldus Lensen die in gedachten zijn speech tijdens de sleuteloverdracht al in grote lijnen klaar heeft. Want die andere stadsbestuurder, Henk Jan Meijer, hem staat iets moois te wachten.

Sassendonk 1 t/m 5 maart 2019. www.eileuvers.nl