Afbeelding
Dick Soepenberg

Nieuwe route Ronde van Overijssel

· leestijd 1 minuut Sport

RIJSSEN - De komende Ronde van Overijssel, op 4 mei, kent een aantal grote wijzigingen in het parcours. Zo de koers pas ‘los’ na Enter, is de ‘Hel van het Oosten’ geschrapt en de route in Twenterand anders ingetekend. Daarnaast gaat het na de Lemelerberg weer richting de Luttenberg, welke op klassieke wijze wordt beklommen.

Uiteraard start ook de Ronde van Overijssel 2019 traditiegetrouw vanachter het grote hek bij het Parkgebouw in Rijssen, maar daarna gaat het dit jaar gelijk anders. Het traditionele ‘lusje’ door Rijssen is geschrapt, en de wielrenners rijden de eerste zes kilometer geneutraliseerd. Dit is noodzakelijk om niet het maximale aantal van tweehonderd wedstrijdkilometers te overschrijden. Na het uitrijden van Enter zal de Ronde van Overijssel 2019 losbarsten

Geen ‘Hel’ en Westerhaar

De route door Twenterand is dit jaar totaal anders dan in voorgaande jaren. Zo komen de wielrenners niet meer door Westerhaar. Wel is de karavaan dit jaar te zien in Vroomshoop en de Weitemanslanden. Daarnaast komt ‘Overijssels mooiste’ opnieuw door Vriezenveen, maar via een andere route dan in de afgelopen jaren.

Dat de Ronde van Overijssel Westerhaar niet meer aandoet heeft te maken met het feit dat de zogenaamde ‘Hel van het Oosten’ niet meer in het parcours is opgenomen. Voorzitter Michiel Vincent van de Ronde van Overijssel zegt hierover: “Voorheen waren dit heel slechte wegen, als ware het Parijs-Roubaix, en waren ze van toegevoegde waarde voor onze wedstrijd. De laatste jaren zijn de slecht begaanbare klinkerwegen tussen Westerhaar en Vriezenveen er echter opnieuw ingelegd. Daarom hebben we besloten dit deel van het parcours niet meer in het routeschema op te nemen, want de toegevoegde waarde is nu weg.”

Door het schrappen van de ‘Hel van het Oosten’ nemen de wielrenners vanaf Tubbergen nu een andere route door Twenterand. Via de Weitemanslanden gaat het eerste naar Aadorp en vanaf Aadorp zet men langs het kanaal koers naar Vriezenveen. Bij de brug in Vriezenveen gaat het dan rechtsaf het Westeinde op, om via de Nieuwe Daarlerveenseweg Vriezenveen te verlaten en koers te zetten richting Daarlerveen.

Wel Vroomshoop

Ook in Daarlerveen gaat het anders dan in de voorgaande jaren. De karavaan gaat hier namelijk niet gelijk richting Daarle. Eerst gaat het via de Vriezenveenseweg naar Vroomshoop. Voor het eerst sinds hele lange tijd ligt het kanaaldorp dus weer op de route van de Ronde van Overijssel. In Vroomshoop gaat het via de Europasingel, Puntkolk en Zwolsekanaal [via De Sluis bij De Groot Vroomshoop] richting Daarle. In Daarle wordt de oorspronkelijke route weer opgepakt.

Luttenberg terug

Na de passage van de Lemelerberg zet de karavaan dit jaar koers naar de Luttenberg. Deze passeren de renners weer op klassieke wijze via de Bergweg. Men volgt na de berg het oude circuit van de motorraces en gaat via Luttenbergerweg richting het Avonturenpark in Hellendoorn. Daar pakken de renners het parcours van de laatste edities weer op.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 15 uur geleden