Afbeelding
Bullet-Ray.nl

Flavium ziet Abraham en jubileert met speciaal album

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) DIEZERPOORT - De meest consistente bluesband van Nederland bestaat vijftig jaar. Reden voor een tourfeest waarvan de aftrap komende vrijdag in een uitverkochte Gigant in thuishaven Apeldoorn plaatsvindt. Zwolle – Hedon – volgt op 9 mei 2019. Dan een thuiswedstrijd voor zanger Bert Vrieling en drummer Tim de Wijk.

Vrieling vertelt over zijn muzikale leven en doet dat op een van de meest gewilde terrassen van Zwolle. Locatie: café Stroomberg, temperatuur tikt naar de 20 graden; een record voor februari. Aangename omstandigheden voor een man die vorig jaar te kampen had met lichamelijke ongemakken. Hij kwam er bovenop maar wederom sloeg het noodlot toe. “Fysieke ongemakken. Alles wat voorheen vanzelfsprekend was, daar moet ik nu bij nadenken. Stoppen is geen optie; muziek was voor mij jarenlang een serieuze hobby, nu een beroepsaangelegenheid. Een leven zonder muziek bestaat voor mij niet. Ik ga door tot de kist. De kans dat ik op het podium sneuvel, is aanwezig”. Als dit geen blues is. Houdini act of een Tommy Cooper revival? De toekomst zal het leren. Feit is dat Zwollenaar Bert Vrieling sinds 2015 bij Flavium zingt. Een positie die hem vier jaar geleden verbaasde toen Anne-Geert Bonder, muzikaal leider van de band, hem daarvoor benaderde. “Verbaasd? Ja, dat was ik. Van nature heb ik weinig met blues. Wel vind ik het lekkere muziek maar ben geen uitgesproken blues liefhebber. De band zag in mij de geschikte kandidaat, vooral mijn timing werd geprezen. Zelf zeg ik, ik ben goed in het doen alsof ik het kan. De eerste repetitie met de jongens verliep heel succesvol. Ik voelde mij in een warm bad, omringd door muzikanten, er was direct een klik.”

Vrieling stopte met roken, dronk weinig alcohol en merkte dat zijn stembereik groter werd. Het leven van rock & roll werd drastisch ingeperkt. Dat moest vanwege gezondheid en het zingen bij Flavium. Ook leeftijd speelt een rol al blijven er soms pijnlijke momenten. “Mijn hoofd wil soms iets anders dan mijn stem aan kan. Daar ga ik creatief mee om. Ik ken mijn mogelijkheden, overschat die niet. Zo heb ik weinig met tributes. Ik kan daar niks mee. Ooit zei Tony Vos, een bekende producer, dat ik er niet uit zag en niet kon zingen. Dat was jaren geleden. Inmiddels heb ik zoveel muzikale kennis opgebouwd dat ik nooit buiten mij bereik ga zingen. Bij Flavium voel ik mij op mijn gemak. De band speelt weinig covers en de bandleden zijn echte maten, vrienden van mij geworden. En, meerdere wegen leiden naar Rome. Dat geldt ook voor een zanger. Ik snap wat het betekent om voor een band te staan.”

“Deze tour is best heftig. Ik denk dat er momenteel zo’n vijftig optredens in het kader van het jubileum zijn ingepland. Dat betekent veel reizen. Maar dit is mijn leven. Ik ben dagelijks wel met een muzikaal klusje bezig. Zonder teveel kleerscheuren wil ik nog jaren mee. Mijn ‘way of life’ is inderdaad veranderd. Rock en roll is serieuzer geworden. Op onze jubileum cd ’50 years of bluespower’ staan songs waar ik heel enthousiast van word. En met Tim de Wijk heeft Flavium de nodige Zwolse inbreng. Tim drumt op een moderne manier. Recht uit, niets teveel waardoor de sound van Flavium in een moderner jasje is gekomen. Simplisme, tijdloos en toegankelijk. Drie kernwaarden waar ik heel blij van word.”

Zie voor meer informatie www.flavium.nl.