Afbeelding

Man verdacht van verkrachting in bus

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Juridisch Persbureau Zwolle)

ZWOLLE (JPZ) – Een 19-jarige man uit Zwolle wordt ervan verdacht een vrouw in de lijnbus van Zwolle naar Dedemsvaart verkracht te hebben. De strafzaak wordt dinsdag op verzoek van de advocaat van de verdachte achter gesloten deuren behandeld. Na het wraken van de rechtbank is de zaak echter voorlopig stilgelegd.

De 19-jarige Zwollenaar Khalid F. zou in de nacht van 3 op 4 april afgelopen jaar in de lijnbus Zwolle-Dedemsvaart achterin de bus een vrouw hebben verkracht. Het was vermoedelijk de laatste rit van die dag van deze lijndienst. Hij ging volgens het Openbaar Ministerie naast haar zitten waarna hij haar onderweg dwong tot seksuele handelingen. Het incident is gefilmd door de bewakingscamera in de bus. De rechtbank besloot eerder al dat die beelden in de rechtszaal getoond worden maar dan wel met de deuren gesloten. Advocaat Derk Hassink wilde echter dat de hele zitting de deuren dicht blijven. De raadsman van de aangeefster vond wel dat de zaak wel in het openbaar behandeld mag worden. Ook de officier van justitie wenste dat.

De verdachte is dan wel meerderjarig, maar in zijn ontwikkeling is hij nog een minderjarige, blijkt uit onderzoek. F. kwam als 10-jarige naar Nederland en had tot die tijd geen onderwijs gehad. Hij heeft onder meer een verstandelijke beperking. Uit onderzoek blijkt dat F. een zeer jeugdige persoonlijkheid heeft. Gezien zijn gebrekkige ontwikkeling vonden de rechters dat de zaak in dit uitzonderlijke geval toch achter gesloten deuren behandeld moet worden. Alleen familie van F. en familie van de aangeefster mochten de zaak bijwonen. In de middag werd bekend dat de advocaat de rechters gewraakt heeft. De zaak is aangehouden tot andere rechters zich over dat wrakingsverzoek hebben gebogen.