Naast het Pannenkoekschip gaat Willlem Sipkema vanaf eind dit jaar ook de oliebollenkraam van zijn ouders overnemen.
Naast het Pannenkoekschip gaat Willlem Sipkema vanaf eind dit jaar ook de oliebollenkraam van zijn ouders overnemen. Pedro Sluiter

Zo Pannekoek is Zwolle

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

DE BOLLE VAN ZWOLLE

(door Peter de Jong)

Vrijdag 22 maart is het nationale pannenkoekendag. Een feestdag voor veel Nederlanders want uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 landgenoten minstens een keer per maand zo’n ‘vliegende schotel’ eet. Dat doen ze thuis of buitenshuis; bijvoorbeeld in het Pannenkoekschip bij de Thorbeckegracht.

Willem Sipkema is de kapitein op het Pannenkoekschip; een vloot die hij in 2007 heeft overgenomen. Sipkema, telg uit een oliebollengezin (vader Sipkema exploiteert in de wintermaanden de oliebollenkraam bij de iets verderop gelegen Diezerpoortenbrug), heeft de afgelopen twaalf jaar veel veranderingen in de platte lekkernij meegemaakt. “De tijd is voorbij gevlogen. Het vinden van een juiste balans tussen werk en gezin – ons gezin telt drie opgroeiende kinderen- is soms best lastig. Heel eerlijk, er zijn momenten in het groter worden van de kinderen waar ik niet bij kan zijn. Zoals laatst toen ons dochtertje van 4 voor het eerst naar school gaat. Dan moet ik de knop omzetten en toch het werk voorrang geven. Gelukkig is dit een bedrijf waar ik, zowel qua product als financieel, mooie sprongen heb kunnen maken. De pannenkoek blijft een aantrekkelijk product van meel en deeg waar de laatste jaren veel aan is toegevoegd.

Het aanbod in smaak is enorm en het product is ook in de supermarkt verkrijgbaar. Dan meer voor het gemak van de consument die zelf thuis niet gaat bakken. En dat is juist het ambachtelijke van de pannenkoek: onze kok wil zich altijd uitleven op het product. Er iets moois, iets bijzonders van maken. Vanwege de vele smaken en variaties moet dat ook. De klant is koning en de klant, de consument, verandert. Het product pannenkoek is, net als de pizza, in Nederland volledig geaccepteerd. De basis is eenvoudig, dus kan er naar hartenlust mee geëxperimenteerd worden. Zoveel mensen, zoveel keuzes, zoveel gekkigheid. Zelf houd ik mij bij de traditionele smaak van spek, ham en kaas. Neemt niet weg dat andere smaken en glutenvrije pannenkoeken een veel gevraagde lekkernij zijn geworden.”

Piet Schrijvers

Smaken; daar draait het om binnen de wereld van pannenkoeken. Sipkema weet er alles van. “Met je tijd meegaan. Vernieuwen waar dat kan. Op dit moment is nutella heel populair. Op onze kaart hebben wij een aantal pannenkoeken vernoemd naar Zwolse bolwerken zoals de Peperbus en de Sassenpoort. Door de gast wordt dat erg gewaardeerd. Het Zwolse tintje is niet altijd voor iedereen herkenbaar. Bij een van onze medewerksters werd eens gevraagd naar ‘het lek van PEC’. Zij wist niet dat daarmee Piet Schrijvers, de Bolle van Zwolle, werd bedoeld. Op z’n tijd een beetje gekkigheid. Moet kunnen. De Bolle van Zwolle is bij ons een goed gevulde pannenkoek. Een hardloper en tegelijk een stukje Zwolle. Ook in opkomst, zeker als lunch of tussendoortje, zijn de pancakes.”

Marco

De pannenkoek als lekkernij heeft met de Nationale Pannenkoekendag ook een maatschappelijke betekenis gekregen. “Volgens mij destijds door Koopmans in de markt gezet. Op scholen wordt er aandacht aan gegeven door kinderen pannenkoeken voor ouderen en alleenstaanden te laten bakken. Wij als pannenkoekenschip gaan vrijdag de 22e onze speciale pannenkoeken tegen een gereduceerde prijs verkopen”, zegt Sipkema. Is het dan allemaal hosanna wat de pannenkoek betreft? Nee, want als iemand jou pannenkoek noemt, zit daar iets minder vleiends aan vast. Best vreemd, toch? Sipkema: “ooit werd voetballer Marco van Basten, toen hij werd gewisseld, door een toeschouwer bij het verlaten van het speelveld toegesproken met de woorden: he pannenkoek, jij kunt er niks van. Nou, volgens mij is het met Marco helemaal goed gekomen.”

www.pannenkoekschipzwolle.nl