Afbeelding

Voorstelling worsteling drie Hindoestaans Surinaamse gezinnen is te zien in Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

ASSENDORP – Gedwongen ‘liefde’, bedrog en cultureel ontheemd zijn in een nieuw thuisland. Het zijn enkele ingrediënten van de voorstelling Halat se Majboor (machteloosheid) die op 7 april te zien zal zijn in Multifunctioneel Centrum De Enk in Assendorp. Het stuk gaat over drie Surinaamse gezinnen in de periode van de jaren zestig tot tachtig van de vorige eeuw.

“Het is voor het eerst dat een voorstelling als deze is te zien in Zwolle”, zegt Sroetie Patandin. Volgens haar moet je normaal gesproken naar de Randstad voor een voorstelling die zo is verweven met Suriname. Dit terwijl de Hanzestad toch een aanzienlijke Surinaamse Hindoestaans gemeenschap heeft. Patandin: “Die is alleen niet zo zichtbaar.” Zelf speelt Patandin onder haar naam Soni een van de hoofdrollen. De regie is in handen van Johnny-No1, die binnen het genre al tien werken op zijn naam heeft staan. Patandin heeft hem met Halat se Majboor naar Zwolle gehaald. Naast haar eigen inbreng is er een rol weggelegd voor haar dansschool Bollywood Dance. Dansers van deze school vermaken het publiek in de pauze.

Patandin speelt in het stuk een boze en verbitterde vrouw. Ze krijgt als meisje bezoek van een Surinaams Hindoestaanse jongen die haar het hof maakt. Pas later komt ze er achter dat deze ‘liefde’ is bekokstoofd door de dominante vader van de jongen en haar eigen vader. Het stel trouwt en binnen dat huwelijk verwekt de man van Patandin een kind bij een ander. Het maakt haar woest, helemaal omdat de eer van de vrouw des huizes zijn glans verliest. In een ander gezin zien we juist hoe het een ‘onecht kind’ vergaat die naar Nederland verhuist net na de onafhankelijkheid van Suriname midden jaren zeventig. Het kind belandt in een crisis en gaat later op zoek naar de vader die weer een eigen, ontroerend, verhaal blijkt te hebben.

Humor

Tussen de scherven wordt er echter ook veel gelachen. Patandin: “De typische Surinaamse humor krijg je zeker te zien.” Tegelijkertijd laat Halat se Majboor een glimp zien van problematiek die de Surinamer die opgroeide in deze periode niet onbekend zal voorkomen. Het Suriname dat Patandin schetst, is multicultureel. In Suriname heb je verschillende bevolkingsgroepen met bijvoorbeeld een Hindoestaanse achtergrond, zoals Patandin, of Creoolse, Chinese of Indonesische. In veel gezinnen in de jaren zeventig en tachtig golden oude rolpatronen. Gearrangeerde huwelijken waren volgens Patandin geen zeldzaamheid en ‘gepassioneerde liefde’ daarbuiten en de impact daarvan evenmin. Het verschil tussen rijk en arm deed zich eveneens gelden in het toenmalige Suriname. En dan zijn er nog de culturele uitdagingen waar Surinamers die naar Nederland vertrokken mee te maken kregen.

Zelf heeft Patandin gelukkig niet ondervonden hoe het is als je leven van te voren wordt uitgestippeld. “Ik heb het wel om mij heen gezien, maar niet zelf meegemaakt. Dat maakt dat ik echt mijn best heb moeten doen om mij in te leven in de situatie. In het stuk ben ik plat gezegd een bitch die bijna altijd boos is.” Lachend: “Het is een rol die ver van mij afstaat.” Toch brengt het Patandin deels weer terug naar het Suriname van haar jeugd dat ze op haar achttiende achterliet. “Ik ben helemaal geïntegreerd in Nederland, zowel qua werk als de dingen die er naast doe. Naarmate ik ouder word, merk ik echter de behoefte om meer te doen met mijn Surinaamse wortels. In Zwolle is er weinig tot niets dat vanuit de Surinaamse gemeenschap wordt georganiseerd. Mede daarom heb ik dit stuk naar Zwolle gehaald. Het wordt gespeeld in het Surinaams Hindoestaans, een taal die nog steeds in Nederland wordt gesproken. Als het aanslaat, willen we ook voorstellingen in het Nederlands gaan doen.”

Halat se Majboor wordt op 7 april uitgevoerd in De Enk van 13.30 tot 16.30 uur. In de voorverkoop zijn de kaarten verkrijgbaar voor 12,50 euro via www.indiandanceshruti.nl en St. Metta Huis: 06-458 70 049. Aan de deur kosten kaarten 15 euro.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport gisteren
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen gisteren
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11