Foto: Pedro Sluiter Foto 2017
Foto: Pedro Sluiter Foto 2017 Pedro Sluiter

Rondje Jubileum: las Rosas 10 jaar!

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

Van servet naar tafellaken; grand-café en tapasbar Las Rosas Zwolle viert een 10-jarig jubileum. De uitbaters Sayna Berends en Hendrik Karabagias hebben het afgelopen decennium met Spaanse passie de Zwolse uitgaansgezelligheid een flinke boost weten te geven. Maar, het duo heeft de eindstreep nog niet gehaald.

De laptop van Hendrik wordt tijdens dit interview meerdere keren opengeklapt. Foto’s van toen, foto’s van nu; van zwart-wit naar fullcolour. “Mijn opa stond met een groentekraam op de Zwolse markt. ”Kijk, dat is hem. Herken je de achtergrond? Daar zit nu Humpfrey’s.”

Karabagias vertelt over zijn opa en oma, maar ook over zijn moeder die eind vorig jaar is overleden. Zij was hoofd van de plaatselijke VVV in het kantoor waar Hendrik en Sayna sinds verleden jaar de Hoofdwacht uitbaten. Het blijft in de familie; een familie die Hendrik met enige regelmaat in Griekenland bezoekt. Na tien jaar Las Rosas hebben zowel hij als Sayna de mogelijkheid om af en toe een paar dagen afstand van de horeca te nemen. Naast Las Rosas zijn dat het Hanze hotel, Argentijnse restaurant Vaca Negra, het Schaftlokaal ( voormalige Atlas) en de Hoofdwacht. Die laatste gelegenheid is in korte tijd uitgegroeid tot een paradepaardje binnen de lokale horeca. Overigens, Sayna zoekt haar ontspanning op haar geliefde eiland Ibiza waar zij een vaste stek huurt.

Hotel

Las Rosas; het begin. “De eerste maanden waren een hel. Werken van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht. Beneden Las Rosas, boven het Hanze hotel. In alle vroegte het ontbijt voor de hotelgasten bereiden, dan naar beneden voor de lunch en het diner om vervolgens tot middernacht de bargasten in Las Rosas te bedienen. Twee bedrijven onder een dak, dat heeft veel van ons gevraagd. Gelukkig kwam er na een paar maanden enige verlichting en hadden we beide zaken redelijk onder controle. Het was een periode dat zowel Sayna als ik veelal in het hotel hebben overnacht.”

Loungebanken

De keuze voor de locatie Rodetorenplein was een klik die beiden direct voelden. Na de verkoop van hun Delifrance zaak in Stadshagen, eind november 2008, zag het er niet naar uit om aansluitend aan een nieuw horeca-avontuur te beginnen. Sayna: “reizen, iets van de wereld zien, Afrika, dat wilde ik. Niet wetende dat Hendrik stiekem al met deze locatie bezig was. Op een dag rijden wij door de stad en zegt hij: zal ik je iets laten zien? Hoe bedoel je, vroeg ik mij af. De rest is geschiedenis.” Hendrik vertelt verder: “zo’n mooie stek, hier komt wellicht de mooiste horecazaak van Zwolle. Met een terras dat Zwolle nog niet heeft. Loungebanken, ik geloof dat wij de eerste in Zwolle met dit soort banken waren. Naast complimenten was er ook een collega die zijn twijfels erover uitsprak. Dan vallen ze in slaap op jouw terras, zei hij. Maar ja, ons terras heeft een prachtig uitzicht en de zon schijnt er volop. Na drie jaar hebben wij ons terras kunnen verbreden. Volgend jaar komt er een heel nieuw terras. In de winter doen de heaters hun werk. Bij ons kun je altijd buiten zitten.”

Stadsstrand

Het terras maar ook de vele Oranje- en PEC Zwolle voetbalfeesten, Kingdance en spontane activiteiten zoals de Zwolse grachtentocht op ijs in 2012, allemaal evenementen uit de koker van Las Rosas. Het zorgt voor binding met het publiek dat massaal de weg naar het Rodetorenplein vindt. Succes kent uiteraard een keerzijde. Blijf alert en scherp, volg de ontwikkelingen in de wereld van de horeca. Karabagias en Berends doen dat. Het Stadsstrand is te koop, Karabagias verbindt daar een bepaalde waarde aan. Ook is er een serieus plan om een deel van het leegstaande politiebureau aan het begin van de Luttekestraat als horeca in te richten.

Las Rosas zelf? “Een nieuwe menukaart is aanstaande en wij gaan meer inzetten op de lunch. Al onze horecazaken maken de organisatie groot. Zo groot dat wij niet meer dagelijks met de werkvloer betrokken zijn. De eindstreep is echter nog niet gehaald. Te klein om groot te zijn, te groot om een kleintje te zijn. Dat is de situatie nu. Misschien komen er nog een of twee zaken bij om helemaal compleet te zijn. Dan kunnen Sayna en ik meer creatief en minder operationeel actief zijn.”

www.lasrosas.nl