Afbeelding

Jong strijktalent speelt in Theater de Spiegel

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD – Jonge prijswinnaars van het Britten altviool- en celloconcours treden op zondagmiddag 7 april op met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens een concert in Theater de Spiegel. Gastsolist is de jonge, Weense contrabassist Dominik Wagner.

Samen met Het Britten brengt hij het contrabasconcert van Koussewitsky. De solo-optredens van de concourswinnaars zijn onderdeel van hun prijs. Zij spelen werken van onder andere Tsjaikovski, Badings en Boccherini. De presentatie van het concert is in handen van violiste Emma van der Schalie, bekend van Fuse, de huisband van Podium Witteman.

De Oostenrijkse contrabassist Dominik Wagner (1997) won al veel prijzen op internationale concoursen, zoals op Eurovision Young Musicians, Bass 2016 Prague, Osaka International Music Competition en Golden Bass. In 2017 ontving Dominik de ECHO Classic Award in de categorie nieuwkomer. Datzelfde jaar won hij de eerste prijs op de Bradetich International Double Bass Competition, wat hem een solo-cd en een recital in de Carnegie Hall opleverde. Als solist trad hij op met onder meer het Bavarian Radio Symphony Orchestra, het Münchener Kammerorchester en het Brandenburger Symphoniker.

Tijdens het Britten altviool- en celloconcours op 16 en 17 maart wonnen vijf jonge talenten een eerste prijs: Donna van Leeuwen, cello (12 jaar, Bilthoven); Isaac Lottman, cello (15 jaar, Amsterdam); Hannah Sohn, cello (17 jaar, Eindhoven); Norea Quirijnen, altviool (14 jaar, Zutphen) en Sunniva Skaug, altviool (15 jaar, Delft). Hun prijs is een optreden als solist met het Britten Jeugd Strijkorkest. De prijswinnaars spelen dan het verplichte werk uit hun categorie, begeleid door het orkest onder leiding van dirigent Loes Visser. Tijdens het concert vindt ook de officiële prijsuitreiking plaats. De prijzen worden uitgereikt door Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie van de Provincie Overijssel. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Theater de Spiegel: www.zwolsetheaters.nl.

Het concert op 7 april is onderdeel van de landelijke Kindermuziekweek, een nieuw initiatief van de Nederlandse muzieksector. Van 5 tot en met 14 april worden in het hele land muzikale activiteiten georganiseerd voor kinderen van 0 tot 12 jaar met concerten en voorstellingen op school, het kinderdagverblijf of in het theater, de muziekschool en concertgebouw. Doel hiervan is ieder kind in Nederland kennis te laten maken met live gespeelde muziek.

Afbeelding
Auto knalt na aanrijding tegen twee bomen: Vrouw gewond Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Vallende tak door storm valt op rijdende auto: Bestuurder met de schrik vrij Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Celstraf geëist tegen Zwollenaar die jaren kinderporno verzamelde Algemeen 19 uur geleden