Sparta schrijft historie met kampioenschap en promotie naar hoofdklasse

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - Sparta heeft het geflikt. De Zwolse korfbalploeg heeft zich gekroond tot kampioen van de overgangsklasse A door AKC uit Almelo met 25-23 te verslaan en speelt volgend seizoen voor het eerst in de hoofdklasse, het tweede nationale niveau.

Het ging met hangen en wurgen -kampioenswedstrijden zijn nooit gemakkelijk-, maar Sparta is niet ten onder gegaan aan de spanning die de ploeg parten speelde in de laatste wedstrijd. Tegen het al gedegradeerde AKC leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. De goed gevulde Calohal trilde van opwinding over een naderend kampioensfeestje, maar de bezoekers waren taaier dan verwacht.

Na de pikstart met een 3-0 en 4-1 voorsprong kwam AKC goed in de wedstrijd, mede omdat Sparta veel meer ballen miste dan normaal. Trainer Henco Pullen ging er maar even bij staan en zag de bezoekers vanaf 8-6 langszij komen (8-8). Puntje voor puntje werd de rust met 12-12 bereikt.

Sparta kwam sterk uit de kleedkamer en sloeg wederom een gat. Rowie Soldaat was op dreef met drie scores en mede daardoor werd het 18-13, maar het beslissende gat was toch niet geslagen. De schoten vielen niet meer en rebounds werden niet gepakt. Vanaf 21-18 achter kwam AKC met 21-22 voor. Een deceptie dreigde voor Sparta, dat aan een remise genoeg had om kampioen te worden. Pullen bracht 'good old' Maarten Schelling voor Henri Kikkert en de oudgediende, die er voor de laatste drie wedstrijden bij was gehaald, voldeed zijn plicht. Daar leek het niet op toen hij zijn eerste drie schoten miste, maar met een bijna onmogelijk score, in de buzzer van schotklok, maakte Schelling knap 22-22.

Uitzinnig

AKC kwam nog een keer langszij, maar met twee scores vanaf 23-23 was het pleit beslecht. Terwijl de laatste minuut wegtikte, kon het feest beginnen. Emoties gierden door de Calohal, waar Schelling zijn tranen niet kon bedwingen, terwijl de slectiespelers uitzinnig van vreugde het historische kampioenschap vierden.

Laatste zaalwedstrijd Westening

Voor Dion Westening was het zijn laatste wedstrijd in de zaal. De aanvoerder denkt volgend seizoen werk en studie niet met korfbal te kunnen combineren. "Dat is best even slikken, maar ik heb de keuze gemaakt. Het is wel een dubbel gevoel, want je wilt natuurlijk graag in de hoofdklasse spelen. Het is jammer, maar ik denk niet dat dat haalbaar is."

Westening maakte er vier, maar miste op 9-9 een strafbal. Spanning speelde Sparta parten. "Eigenlijk heb ik daar nooit last van, maar vanavond wel. We kwamen niet los, konden niet ons eigen spel spelen. Dat is dan toch de druk van 'het moet nu gebeuren'. Voor het seizoen wilden we voor de top vier gaan, maar als je dan deze uitgangspositie hebt...."

Na een feestje in de zaal en de kantine van de CALO werd de viering voortgezet in het versierde clubhuis te Stadshagen. Westening: "Morgen word ik vast wakker met een kater, maar ik zal niet de enige zijn." Het is een kater die te billijken is, in tegenstelling tot de kater die Sparta zou hebben overgehouden aan een mislukte kampioenswedstrijd. Een doemscenario dat gelukkig geen werkelijkheid werd voor de vereniging die zich de hele week opmaakte voor een feest, en dat na een zinderende kampioenswedstrijd ook kreeg.

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 18 uur geleden