Afbeelding

Column Papje

Rondje Swolle

Nee. Het is echt geen april grap! De onderzoekers van het Bureau voor de Statistiek hebben geconstateerd dat het grootste deel van de Nederlanders tevreden is met zijn of haar leven. Volgens het CBS is slechts twee procent van de ondervraagden ronduit negatief. Twaalf procent heeft geen mening. De rest is tevreden.

Ouderen willen nog wel eens somberen, jongeren zijn het minst somber. Met deze uitkomsten staat Nederland vijfde op de wereldranglijst, na vier Scandinavische landen! Je vraagt je wel af waarom er dan toch zoveel geklaagd, gezeurd en geprotesteerd wordt in ons land.

Dat we tevreden zijn blijkt overigens wel uit ons leefpatroon. We gaan in veel gevallen twee keer per jaar op vakantie. Inderdaad heel vaak met het vliegtuig, ondanks het gezeur over luchthavens. En de horeca profiteert ook fors van ons gevoel van welbevinden. We prikken vaker een vorkje in een restaurant. Met uitzondering van het traditionele café profiteren alle sectoren van de horeca van ons welzijn.

Dat is te zien in de binnensteden. Leegstaande winkelpanden worden daar vaak gevuld met horecazaken en zo ontstaat er steeds meer een overaanbod aan horeca. Dat leidt volgens de horeca branche organisatie tot zwakkere binnensteden. ‘Het wachten is op de volgende economische tegenwind en er vallen weer gaten in de winkelstraten’ aldus voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland.