Afbeelding
Erik-Jan Berends

Orange Help Association gaat zich focussen op waar de nood het hoogst is

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

KAMPERPOORT –De Orange Help Association, de hulporganisatie van onder meer de Zwolse straatdokter Rouzbeh Zoubin, gaat prioriteiten stellen. “We gaan zelf op locatie kijken, waaraan echt de grootste behoefte is. We willen heel veel, maar moeten klein beginnen.”

De nieuwe hulporganisatie maakte vrijdag in de WRZV-hallen – Joop van Ommen is ambassadeur van de stichting – haar plannen bekend. “We vinden het bijvoorbeeld belangrijk goed te kijken naar oorzaken waarom mensen vluchten. Het is vaak dat ze in een slecht systeem wonen en daarbij financiele problemen hebben. Als we daarmee helpen, willen ze niet weg”, volgens Zoubin. De drie oprichters van de stichting gaan in september naar Armenie om te kijken wat hun eerste project gaat worden. Deze keuze komt voort uit het feit dat twee van de drie oprichters uit Armenie komen. “Het land heeft veel geschiedenis en is hopeloos verouderd”, weet Zoubin, zelf ooit als Syrische vluchteling naar Nederland gekomen. “We gaan er weeshuizen, scholen en poliklinieken bezoeken en komen dan met een volledig programma terug. Via onze contacten weten we precies wat er nodig is. Door er te zijn, kunnen we dat waarnemen. Dat is wel iets anders dan als je iets wordt verteld.”

Heel belangrijk vindt de straatdokter en Staphorster huisarts dat elke cent in de stichting goed wordt benut. “Donateurs worden daarop kritischer en terecht. Via onze website willen we heel transparant zijn in waaraan het geld wordt uitgegeven. Zelf maken we ook zo weinig mogelijk kosten. Zo verblijven we in Armenie bijvoorbeeld bij families en niet in hotels.” “We willen onze eerste stap meteen goed zetten”, vult George Khechatoorian hem aan. “We stellen prioriteiten om zo te voorkomen dat we van alles doen en er her en der dingen mis gaan. Zo maken we ook geen gebruik van tussenpersonen. Vaak zie je dat giften eerst een dikke sneeuwbal vormen die door het van hand tot hand gaan erg klein wordt, waardoor voor het eigenlijke doel weinig meer overblijft. Dat willen we voorkomen.” Fotograaf Khechatoorian gaat de activiteiten van de stichting filmen, waaronder met een drone, om ook op deze wijze goed verantwoording te kunnen afleggen naar donateurs en sponsors.

Tot september houdt de stichting diverse activiteiten om geld in te zamelen. Zoubeh: “We staan met een stand op Koningsdag en willen activiteiten voor kinderen en concerten organiseren, als ook fiets- en wandeltochten. Dit alles om ons netwerk groter te maken en meer bekendheid te krijgen.” De initiatiefnemers willen het geld met name gebruiken voor duurzame doelen. Khechatoorian “Het kan gaan om het betalen van het schoolgeld voor kinderen, Ook dat doen we direct en daarbij controleren we de resultaten. Verder hebben we behoefte aan materialen. Dat kunnen afgeschreven ziekenhuisbedden zijn, maar ook bijvoorbeeld muziekinstrumenten waarvan kinderen nog veel plezier kunnen hebben.” “En ik kan medici helpen met educatie en het vaststellen van richtlijnen”, zegt Zoubin. “Er is vaak behoefte aan medische educatie.”

“Het belangrijkste is dat je elkaar helpt en om elkaar geeft”, besluiten beide, gepassioneerde initiatiefnemers. De stichting Orange Help Association wordt geleid door vrijwilligers en heeft de ANBI-status.

Zie voor meer informatie

www.ohafonds.nl.

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 15 uur geleden