Afbeelding

Gehoord onder de Sassenpoort

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

VEREENVOUDIGING REGELGEVING CHINEES HORECAPERSONEEL IN DE MAAK!

Frank Chan is eigenaar van Chinees restaurant Taiwan in de Luttekestraat. Een restaurant met een decennia lange vaste waarde binnen het Zwolse horeca aanbod. Zoals recent tijdens het jaarlijkse carnaval waar Taiwan voor menig Sassendonker de plek was om even op culinaire adem te komen. Een lekkere tussenstop, zo hoorde je tussen al het feestgedruis door. Chan’s betrokkenheid bij de horeca gaat verder dan een bord eten; zo was hij bestuurslid Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om later met vier andere collega’s een eigen branchevereniging onder de naam Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) op te richten.

Vanuit die hoedanigheid is Chan betrokken bij het opstellen van nieuwe regelgeving om de komst van Chinees horecapersoneel naar Nederland te vereenvoudigen. Chan: “Het is geen geheim dat het aantal Chinese restaurants de afgelopen jaren is gedaald. Daar zijn meerder oorzaken voor te benoemen. Opvolging speelt een rol, de jonge generatie Chinezen heeft andere toekomstbeelden. Zij zijn in Nederland opgegroeid, zien dat het harde werken van hun ouders niet altijd hun droombeeld is. Ook is de uitgaansmarkt veranderd en zijn er teveel Chinese restaurants. En, wat heel belangrijk is, op dit moment is het lastig om goed en gekwalificeerd horecapersoneel naar Nederland te laten komen. De huidige eisen zijn zwaar. Gelukkig is er vanuit de overheid nieuwe regelgeving in de maak. Namens onze vereniging zit ik daarbij aan de onderhandelingstafel. Een discussie die ervoor gaat zorgen dat het halen van horecapersoneel uit China, vooral koks, sneller en eenvoudiger kan. Ik verwacht dat binnenkort, zeker voor de zomer, het nieuwe beleid bekend wordt gemaakt.”

Keuzes

Chan wil absoluut niet te dramatisch doen over het aanbod, met een dalende tendens, van Chinese restaurants in Nederland. “Heel eerlijk, in elke stad, zelfs in elk dorp, is wel een Chinees te vinden. De markt verandert, de opkomst van ‘all you can eat’ formules en sushi restaurants zijn van invloed op het aantal gasten dat een Chinees restaurant bezoekt. Naast een veranderd eetgedrag, met name bij jongeren, zie ik echter ook een stabiliteit bij veel ouderen. Jongeren willen vernieuwen, zoeken een culinaire uitdaging en gaan steeds vaker buitenshuis eten. Hun leefpatroon is anders. Ouderen hechten meer waarde aan bestaande menu’s zoals foe young hai en babi pangang. Ook het interieur van de traditionele Chinees behoeft volgens deze doelgroep niet ingrijpend te worden veranderd. Voor ons als ondernemers heeft dat gevolgen in het maken van keuzes; op welke doelgroep ga jij je richten.”

Chan maakt die keuze, zijn restaurant heeft een moderne uitstraling. Dat geldt ook voor de menukaart. Steeds meer toeristen en dagjesmensen bezoeken Taiwan. Sinds kort is Chan gestart met iets nieuws: de barbecue grill en fondue. “Nieuw in Zwolle maar heel trendy in Taiwan, het land. Gezond en gevarieerd eten, zelf bereiden waarbij er tijdens het bereiden door ons hapjes worden geserveerd. Een speciaal afzuigsysteem onder de tafel houdt de omgevingslucht zuiver. Dat alles tegen een vaste prijs; de eerste reacties zijn hoopvol.****

ZELFS MET TATJANA KOMT QUIZBEEST CARLO GEEN RONDE VERDER!

“Ik moest een leuke foto sturen. Dus ik dacht, welke bekende Nederlander haal ik uit de kast? Dat werd Tatjana. Na meer dan 100 vragen online te hebben ingevuld, gevolgd door 20 quizvragen telefonisch, kreeg ik een mail met de zin: we moeten keuzes maken en de keuze is niet op u gevallen.” Dus geen tv-comeback voor Zwollenaar Carlo Nijmeijer bij De Zwakste Schakel. Carlo is teleurgesteld en steekt zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. “Hoe kan het dat ik aan meer dan 25 quizzen op tv heb meegedaan en nu door Blue Circle op de kandidaten dag niet eens wordt uitgenodigd?” Zijn afwijzing heeft Carlo inmiddels in Afrika kunnen verwerken; daar verbleef hij met een mooie dame aan zijn zijde. “Met mij hoef je dus geen medelijden te hebben”****

MANDARIJN WORDT JANTJES LIEF!

Nog Eventjes geduld maar komende zomer opent Jantjes Lief in het voormalige pand van de Mandarijn in de Mandjesstraat. Het wordt een lunchwinkel met streekproducten, ook biologisch en de sfeer is van een gezellige huiskamer.****TOEDELS!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 16 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 uur geleden