Henny Doppenberg van Culihoppen Zwolle
Henny Doppenberg van Culihoppen Zwolle Pedro Sluiter

Rondje Extra: Culihoppen in Zwolle

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

Dertien jaar geleden was het echte boter waarmee Frank Rijkaard en Rudi Voller hun ‘spuckattacke’ aan tafel hebben bijgelegd. Een vrolijk reclamespotje met een moraal. Want ‘aan tafel’ was toen, is nu en zeker ook in de toekomst een plek waar gezelligheid heerst. “Eten verbroedert”, zegt Henny Doppenberg (51) van het populaire Culihoppen. Binnenkort ook in Zwolle.

“Culihoppen is een culinaire verkenningstocht langs meerdere horecazaken waar gedronken en genuttigd wordt. Restaurants presenteren zich, laten zien en vooral proeven wat zij te bieden hebben. Het is geen wedstrijd, geen onderlinge strijd, maar in een ongedwongen sfeer genieten en en passant ook nog eens de stad verkennen. Soms ga je zelfs buiten je vertrouwde culinaire comfortzone”, aldus Doppenberg. Vier jaar geleden begon zij in haar woonplaats Harderwijk met Culihoppen. Sprong in het diepe? Deels wel maar vanuit haar netwerk – communicatie in de food sector – waren de contacten snel gelegd. Een uitverkochte eerste sessie was leuk en tegelijkertijd een luxe probleem. Nu worden er jaarlijks twee tot drie Culihoppens in haar woonplaats georganiseerd.

Kikkerbilletjes

Horeca en Doppenberg, een twee-eenheid die elkaar niet loslaten. Zo bezocht zij de hotelschool in Maastricht. Helaas, heimwee bracht haar terug naar Harderwijk om in de avonduren communicatie aan de HEAO wel te voltooien. Een baan in een keukenzaak werd de opstap naar Culihoppen. Verkennen en genieten, het zijn twee belangrijke pijlers binnen de gastronomische wandeltocht. Zwolle stond al langer op haar verlanglijstje. Verleden jaar was in de Hanzestad al een soort van Culihoppen try-out. Dat smaakte naar meer. “Voor culihoppen ben ik echt op zoek naar sfeervolle, pittoreske centra. Ton Leensen van de Horeca Evenementen Stichting Zwolle (HESZ) heeft mij benaderd waarna alles in een stroom versnelling kwam. Ik ben een fan van de stad Zwolle. Met een fraaie binnenstad en, mag ik dat zeggen, het heeft ook iets kneuterigs. Een gemoedelijke sfeer waar een moment van wachten niet tot probleemsituaties leidt. Mijn eerste opzet met Culihoppen was dat ik in alle Hanzesteden dit concept wilde uitvoeren. Daar ben ik van af geweken. In elke stad zoek ik naar een juiste balans van het aanbod. Dat varieert van een sterrenmenu tot een toeristenmaaltijd. Laatst stond er kikkerbilletjes op het menu. Dat gaf communicatie binnen de groep deelnemers. Kikkerbilletjes, moet je dat wel willen? Het geeft aan dat er tijdens de tocht een soort van groepsproces gaat ontstaan. Met elkaar van hetzelfde genieten. In een ontspannen sfeer van rust en aandacht voor elkaar. Ook aandacht voor de stad. Natuurlijk blijft dit een momentopname maar zorg er dan voor dat het moment bol staat van genieten en verkennen.”

Om zich te onderscheiden van andere, culinaire hotspots gaat Doppenberg op elke tocht mee. Erbij zijn, heel belangrijk, zo vinden deelnemers. “Is er iets, ik ben aanspreekbaar. Dat wordt zeer gewaardeerd. Het zijn gezellige middagen. Laatst was ik een beetje verdrietig dat het al afgelopen was. Dat zegt voldoende”, aldus Doppenberg die uiteindelijk met Culihoppen ook een verdienmodel wil realiseren. Afijn, zondagmiddag 19 mei 2019 kunt u erbij zijn. Wel even aanmelden.

www.culihoppen.nl

Deelnemende restaurants Culihoppen Zwolle

Brasserie Hofvlietvilla

Bokkers te Buiten

De Vlaamse Hoogmis

Bistro de Zoete Inval

Bapas Bier & Wijn Tapas

Grand Cafe Wijnbar Het Wijnhuis

Mexican Cantina La Cucaracha