Hattemmer brengt de Griekse mythologie terug.

· leestijd 1 minuut Algemeen

Hattemmer brengt de Griekse mythologie terug.

Griekse goden en heldendaden, geschriften over hen verschenen tijdens het Griekse rijk en zijn tijdens de Romeinse heerschappij en de renaissance in een nieuw jasje gegoten. Hattemer Eduard Poot heeft door deze verhalen inspiratie opgedaan om een fictief historisch verhaal over diezelfde tijd te schrijven.

Eduard Poot (1990) heeft sinds oktober 2017 zowel het diploma Social Work als de aanmoedigingsprijs beste studentondernemer op zak. Hij is werkzaam als sociaal werker, en heeft na het afsluiten van zijn opleiding ook zijn inspiratie om boeken te schrijven weer opgepakt. Zijn vorige Roman Jack de strijd uit Padova dateert alweer uit 2008.

‘Bepaalde Griekse mythologieën laten ons helden zien die hun leven opofferen voor hun land of voor een ander. De held Achilles krijgt de keuze of jong te sterven in de oorlog en altijd als held herinnerd worden, of een rustig leven te leiden en oud te worden. Het feit dat zijn naam nog steeds bekend is, vertelt genoeg over hoe het afliep. Ook de Bijbel staat vol interessante oorlogsverhalen en verhalen die niet zouden misstaan in een maffiaverhaal”, aldus Eduard Poot over enkele van zijn inspiratiebronnen.

Het eerste boek van Poot was een maffiaverhaal. Zijn tweede roman gaat over strijd en heldhaftigheid in een tijdperk waarin de Griekse cultuur in bloei stond. Het verhaal draait om de held Duardox. Als jonge vervanger van zijn vader wil Duardox zich graag bewijzen in de strijd. Er ontstaat een oorlog met koning Solom. Duardox weet dat zijn tegenstander veel machtiger is en dat hij de strijd niet kan winnen. Toch besluit hij de stad en de bevolking voor te bereiden op een gevecht. Hij wil zich niet over geven. Duardox weet op slimme wijze de gunstige ligging van de stad te gebruiken. De vraag is echter hoe lang de strijd kan worden volgehouden.

Met dit verhaal wil Poot niet alleen de Griekse mythologie laten herleven. ‘Ik wil graag mensen inspireren om de strijdlust van mijn hoofdpersoon over te nemen. Als ik om mij heen kijk, zie ik veel mensen mopperen en klagen over van alles. Toch zie ik weinig mensen die echt een strijd aangaan, vooral als de kans op verlies groot is. Maar juist dit siert de held uit het verhaal. Hij geeft niet op omdat hij liever probeert er het beste uit te halen dan op te geven en zich als slaaf over te geven aan de vijand. Het gaat om het doel dat een strijder wil bereiken.’