Kermis Turfmarkt
Kermis Turfmarkt Pedro Sluiter

Kermis zonder autoscooter is geen kermis

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Peter de Jong)

Van 3 tot en met 12 mei 2019 vindt op de Turfmarkt in Zwolle de jaarlijkse voorjaarskermis plaats. Een kermis met een lange traditie en uniek want het is de enige in Nederland waarvan een deel van de opbrengst ten goede komt aan een goed doel; de stichting Vrienden van de Vuurvogel. Deze stichting laat jongeren muzikaal ontplooien. Paul Benning is, in samenwerking met Cees van de Wal, vanaf 2005 verbonden aan deze kermis. Benning over de kermis waar hij hobbymatig – lees belangeloos – aan meewerkt.

Wat maakt een kermis leuk?

“De verscheidenheid aan attracties, zowel voor de jonge jeugd als hun oudere lotgenoten. Ik streef naar evenwicht qua aanbod waarbij de oliebol en een suikerspin niet mogen ontbreken.”

Is een kermis ook nostalgie?

“Deze kermis wordt nu voor de 66e keer gehouden. Het is destijds begonnen bij Urbana met als goede doel, de vrienden van de Ambelt. Een groep notabelen met een warm hart voor de arme kant van de maatschappij. Het aanbod was in die jaren anders; denk aan de steile ‘motor’ wand en een heuse bokstent. De tijd van toen vormt overigens de basis voor een idee om een nostalgische kermis tijdens de Winterfair op en rond de Grote Markt in Zwolle te organiseren. Dit plan, compleet met reuzenrad, rups en de steile wand, is ingediend bij de gemeente Zwolle. Groen licht is niet gegeven; de gemeente denkt aan een periode van twee weken. Veel te kort voor een winterfair. Wij denken langer; de periode tussen Sinterklaas tot medio januari.”

Wie selecteert de attracties van de voorjaarskermis?

“Vanaf 2005 ben ik daarvoor verantwoordelijk. Wat attracties betreft, ik kijk niet naar geld maar naar uitstraling. Een kermis zonder autoscooter, is geen kermis. De inrichting doe ik samen met de exploitanten. Hierbij is een van mijn stelregels dat omwonenden geen last van de kermis mogen hebben.”

U zegt het, maar het imago van deze kermis was in het verleden wel eens punt van discussie.

“De laatste jaren heb ik geen klachten ontvangen. Een opstootje kan overal plaatsvinden. Bij het indelen houd ik rekening met omwonenden, het geluidsniveau overschrijdt niet het toegestane aantal decibellen, sommige exploitanten hebben een geluidsbegrenzer op het volume en bij bepaalde attracties, zoals het touwtje trekken, is helemaal geen muziek. Het feit dat ik de laatste jaren niet voor een evaluatie door de gemeente wordt uitgenodigd, zegt voldoende.”

Wanneer is de kermis voor u geslaagd?

“De kermis zou teruglopen vanwege de invloed van grote attractieparken, maar deze kermis voor de 66e keer heeft bestaansrecht. Als de exploitant tevreden is, omwonenden dat ook zijn omdat het goed verlopen is, dan kijk ik terug op een geslaagd evenement.”

Turfmarkt Zwolle voorjaarskermis 3 t/m 12 mei 2019. Zaterdag 4 mei vanaf 18.00 uur geen kermis ivm jaarlijkse dodenherdenking. Dinsdag 7 mei van 15.00 tot 18.00 uur geluidsarme kermis voor kinderen met een beperking.