Veiligheid: voorkomen is beter dan genezen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Uw werknemer heeft een arbeidsongeval. Dan is de hoofdregel dat u als werkgever aansprakelijk bent. U kunt deze aansprakelijkheid weerleggen door aan te tonen dat u aan uw veiligheidsverplichtingen hebt voldaan, maar dat is niet eenvoudig. Daar komt nog bij dat ongevallen leiden tot verzuim; een kostbare schadepost voor de organisatie. Hier geldt dus: voorkomen is beter dan genezen.


Risico’s
Het inschatten van een risico is moeilijk. In de praktijk worden daarvoor de Kelderluikcriteria gebruikt. U kijkt dan onder andere naar de kans dat zich een onveilige situatie voordoet en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Daartegenover plaatst u de kosten die met preventiemaatregelen samenhangen.


Praktische handvatten
Na deze risicoschatting, kunt u beginnen met het vormengeven van beleid. Dat doet u met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Daarin staan de gevaren binnen uw organisatie beschreven. Denk aan een orkest, waarbij u in de RI&E opneemt dat er een risico op gehoorbeschadiging bestaat. Vervolgens stelt u een Plan van Aanpak (PvA) op. Daarin beschrijft u welke veiligheidsmaatregelen u treft om verwezenlijking van de risico’s te voorkomen. Denk bij hetzelfde orkest aan het aanbieden van gehoorbescherming en -controle.


Maatwerk
Veiligheid is maatwerk. Met alleen een RI&E en PvA bent u er nog niet. U dient uw werknemers op juiste wijze te instrueren. Daar kunnen de adviseurs van Brouwers u bij helpen. Bijvoorbeeld bij het vertalen van het PvA naar bedrijfsreglementen en handboeken, om zo aan te kunnen tonen dat u uw veiligheidsbeleid serieus neemt. Vragen? Neem dan contact met ons op.

Brouwers Accountants & Adviseurs in Zwolle, Apeldoorn, Arnhem, Genemuiden en Deventer