Afbeelding

Zwols klokkenluidersgilde promoot Zwolle in Breda

Cultuur

In Nederland bestaan zo’n 25 klokkenluidersgilden die de (kerk)klokken van hun stad nog altijd traditioneel met de hand luiden.

Het is goed gebruik dat één van die gilden jaarlijks bij toerbeurt een Nationale klokkenluidersdag organiseert waarvoor alle landelijke gilden worden uitgenodigd.

Dit jaar was het Klokkenluidersgilde uit Breda de gastheer en organiseerde op zaterdag 18 mei jl. de 12e editie van deze Nationale klokken-ontmoetingsdag.

Het Kamper klokkenluidersgilde Geert van Wou en het Zwols klokkenluidersgilde St. Michaël hebben met een gezamelijke delegatie deelgenomen aan deze druk bezochte dag.

Er waren zo’n 20 klokkenluidersgilden vertegenwoordigd die in een stoet van ongeveer 100 deelnemers in een bonte optocht door de binnenstad van Breda trokken.

Door de meegedragen gildevaandels kon de Zwols/Kamper-delegatie in het Brabantse niet onopgemerkt blijven en kreeg zij veel belangstelling.

Nadat de burgemeester van Breda dhr. Paul Depla de gasten welkom had geheten werd de gasten een zeer gevarieerd programma aangeboden, variërende van een rondvaart tot een stadswandeling en een gezamenlijke lunch.

Het hoogtepunt van het programma was natuurlijk het beklimmen van de mooie Breda’se kerktoren en het meemaken van een luiding van de beroemde Nassauklok van bijna 4000 kg. De dag werd besloten met een gezellige borrel waarbij we de vriendschapsbanden met de diverse klokkenluidersgilden weer konden verstevigen.