Afbeelding

‘Bij prostaatkanker moet je ook zelf de regie pakken’

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)

ZWOLLE – Prostaatkanker. Veel mannen zwijgen er liever over. Tegelijkertijd is het een ziekte die helaas veel slachtoffers maakt. Ook als je er van geneest, kan de impact groot blijven. En dus kan je er misschien maar beter wel over spreken. Of nog beter … je goed laten informeren. Soms kom je er dan achter dat er meerdere behandelmogelijkheden zijn en dat je daarin zelf iets te kiezen hebt.

Dat laatste is mede de insteek van een informatieavond die wordt gehouden op dinsdag 28 mei in gebouw D van ziekenhuis Isala. De voorlichtingsbijeenkomst duurt van 18.30 tot 21.00 uur en is een samenwerking van Isala met de Prostaatkankerstichting. De sprekers die avond – allemaal deskundig op hun terrein – gaan in op onderwerpen als diagnostiek en behandeling en bijvoorbeeld de vraag hoe je tot een goede behandeling komt en wie daarbij een rol spelen.

De informatieavond wordt ingeleid door Zwollenaar Zas Bousema. Hij heeft zelf prostaatkanker gehad. Hoewel de kanker, naar hij hoopt, weg is uit zijn lichaam wordt hij nog dagelijks met de ziekte geconfronteerd. Nadat bij hem de prostaat werd verwijderd, bleef hij incontinent. Een zogenoemde condoomkatheter voert de urine af in draagzak dat aan zijn onderbeen zit bevestigd.

MRI-scan

Het verhaal van Bousema illustreert bij uitstek hoe belangrijk het is zelf mede de regie te houden. “Achteraf gezien was het beter geweest als bij mij al snel een MRI-scan was gemaakt. Lange tijd heb ik onder controle gestaan waarbij met biopten werd gezocht naar kankerweefsel. Toen uiteindelijk in 2012, op aanraden van een specialist, een MRI-scan werd gemaakt trof men een ernstig kankergezwel aan. Met de wijsheid van toen leek de verwijdering van de prostaat nog de enige optie.”

Het is al in het jaar 2000 als Bousema, toen 59 jaar oud, voor het eerst met prostaatklachten naar de dokter gaat. In de periode van 2000 tot 2008 blijft hij onder controle en wordt zijn situatie als verdacht aangemerkt. Met biopsie (een methode waarbij weefsel wordt geprikt voor onderzoek) blijft hij onder controle staan, zonder dat er daadwerkelijk wat wordt gevonden. De zogenoemde PSA-waarden (prostaatspecifiek antigeen, red.) als indicatie voor de ziekte zijn wel wat hoog maar niet onrustbarend. In 2008 worden bij Bousema toch kankercellen aangetroffen. Op het moment dat dit gebeurt kunnen er, afhankelijk van de ernst, verschillende trajecten worden bewandeld. Bij prostaatkanker zonder uitzaaiingen variëren die van actief volgen tot operatief verwijderen, inwendig bestralen en uitwendig bestralen.

Biotopen

Bij Bousema leek de ziekte onder controle. Toch laat hij op eigen initiatief en na aanbeveling van een specialist een MRI-scan maken. De scan toont volgens Bousema aan wat met biopsie verborgen bleef: Er zit een kankergezwel dat zo gevaarlijk is dat een verwijdering van de prostaat noodzakelijk is. Bousema: “Het nemen van biopten heeft het risico in zich dat je makkelijk naast het kankerweefsel prikt. Toen de ziekte bij mij werd geconstateerd werd bij negen van de tien prikken niets gevonden en bij eentje wel. Met een MRI-scan daarentegen heb je snel zekerheid.” Het laat zich raden dat Bousema pleitbezorger is van de MRI-scan. “Ik dacht er vroeg bij te zijn, maar helaas bleek dat dus later niet zo te zijn.”

Terugkijkend zou Bousema in een vroeg stadium liever voor inwendig bestralen hebben gekozen in plaats van onder controle te blijven staan. Het voordeel van de zogenoemde brachytherapie is dat de aantasting van gezond weefsel een stuk minder is. Op de site allesoverprostaatkanker.nl lezen we: “Het voordeel van inwendige bestraling ten opzichte van uitwendige bestraling is dat het minder gezond weefsel aantast. Bestraling is een plaatselijke behandeling met als doel de kankercellen uit te schakelen terwijl gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard worden.”

Uitzaaiingen

Voor Bousema mocht het niet zo zijn dat zijn prostaat werd gespaard. Ook moest hij in 2017 weer worden bestraald nadat er uitzaaiingen waren ontdekt. Nu twee jaar later constateert Bousema dat het ‘betrekkelijk goed met hem gaat’. Tegelijkertijd wringt het dat hij nu meer kennis van de ziekte heeft dan een aantal jaren geleden. Kennis maakt dat je de regie houdt en weet of je nog wat te kiezen hebt. Bousema raadt mannen die de ziekte hebben (of bij wie de verdenking bestaat) aan zich echt in de ziekte te verdiepen. “Ik weet dat het geen onderwerp is waar je in gezelschap even over begint, maar verdiep je er wel in. Een uitgave van de Prostaatkankerstichting kan daarbij een uitstekend hulpmiddel zijn. Kom naar de informatieavond en laat je bijpraten.” Aanmelden kan via s.berkenbosch@isala.nl. Vermeld daarbij met hoeveel personen.