Afbeelding
Hans Smit (archief)

Toernooi voor G-voetballers bij HTC afgelast; 'niet verantwoord'

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE - Het jaarlijkse toernooi voor voetballers met een lichamelijke en/of geestelijke beperking bij HTC, dat zaterdag voor de achttiende keer zou plaatsvinden, gaat niet door vanwege de regenval en het dreigende onweer.

Het zogeheten Novon-toernooi, dat de afgelopen edities door het leven ging als Conrad Catering-toernooi en daarvoor als Swollenaer-toernooi, wordt georganiseerd door de Zwolse G-voetbalvereniging WRZV De Boog in samenwerking met voetbalclub HTC. Tom van Tatenhove, bestuurslid bij De Boog en verantwoordelijk voor het voetbaltoernooi, verklaart dat de regen van de afgelopen dagen de velden al geen goed hebben gedaan en dat er met de dreiging van onweer geen risico kan worden genomen. "Het is een kwetsbare doelgroep en we vinden het niet verantwoord om het door te laten gaan. Een beetje regen op zaterdag is niet erg, maar de velden liggen er nu al slecht bij."

Het besluit werd na lang wikken en wegen genomen. "Er zijn 350 deelnemers. Er hoeft maar wat te gebeuren en dan ben je gewoon ver van huis. Het is spijtig, maar we nemen het zekere voor het onzekere."

Dit besluit houdt in dat het toernooi waar de G-voetballers erg naar uitkijken dit jaar niet doorgaat. Het evenement op een andere dag inplannen, geeft namelijk nog meer problemen, legt Van Tatenhove uit.

"Daar kan de doelgroep moeilijk mee omgaan, daarnaast zijn de velden van HTC ook niet ieder weekeinde vrij en veel van die jongeren zitten op een woongroep die de komende weekeinden ook dingen hebben gepland. Dus de komende weekeinden staan voor de meesten al helemaal vol. In de zomer kan het ook niet, want dan liggen wij altijd stil. Je hebt te maken met meerdere partijen: de doelgroep, HTC, Harm Wolters die een liedje komt zingen, de dj die ingehuurd is om hem te begeleiden. In die zin is het gewoon niet mogelijk om het te verschuiven", aldus Van Tatenhove.

De jongeren kregen donderdagavond te horen dat het niet doorgaat. "Zodat ze nog konden beslissen om naar huis te gaan in plaats van het weekeinde op de woonvorm te blijven. Speciaal voor het voetbal zouden ze op de woongroep blijven, dat konden ze nu nog eventueel omzetten."