Zo knoeien hormonen met je huid!

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

De nadelige invloeden van hormonen en de gevolgen voor de huid: acne, vlekken, plekken en rimpels.

Je hormoonhuishouding bepaalt voor een groot deel hoe je eruit ziet! Het gevolg van een tijdelijke of langdurige disbalans zijn acne, vlekken, plekken en rimpels. Hoe kan dit? De hormonen hebben invloed op verschillende huidaspecten. Namelijk; de dikte van je huid, de talgproductie, de pigmentatie, de doorbloeding en de algehele conditie.

Laten we beginnen met de oestrogenen. Deze kunnen flink knoeien met je huid! Een lagere oestrogeenspiegel zorgt namelijk dat de huid dunner, minder stevig en minder elastisch wordt. Naarmate we ouder worden en zeker in de menopauze neemt het collageen af. Dit betekent lijntjes, rimpels en verslapte huid tot gevolg. Oestrogeen zorgt normaal gesproken voor hyaluronzuur; een water bindende stof die uitdroging voorkomt. Een droge huid is dus een logisch gevolg van een dalende oestrogeenproductie. Bij een overschot aan het mannelijke hormoon, zoals testosteron en progesteron, verandert de talgproductie. Het extra talg zorgt voor een vette huid. De huid wordt dikker en er ontstaan onzuiverheden (acne).

Onze groeihormonen hebben invloed op de stevigheid van de huid. Dit hormoon wordt in de hypofyse gevormd en zorgt voor de verbindingen tussen de cellen die de celtussenruimten opvullen. Het weefsel krijgt een zekere stevigheid. Ook door het vocht wat zich ertussen bevindt. Bij het ouder worden, wordt de verdeling anders en kunnen er logische problemen ontstaan die vaak voorkomen.

Hormonen zijn wispelturige dingen. Ze ‘vallen’ de huid ‘aan’. De hormoonhuishouding verandert en veel cellen degenereren. Het gebruik van koffie, nicotine, de invloed van zon en stress hebben ook een flinke nadelige invloed op de aftakeling van de huid.

Welke huidproblemen ontstaan er dan?

Acne (ook op latere leeftijd)

Het meest bekende huidprobleem is acne. Meestal ontstaat het in de puberteit (acne vulgaris), maar het komt helaas ook veel voor op latere leeftijd (acne tarda) en vergeet niet de premenstruele acne die nog verder wordt uitgediept in een ander bericht op onze website. Erfelijke aanleg speelt een rol bij acne. Maar ook onze mannelijke geslachtshormonen: androgeen en testosteron.

Mannelijke overbeharing bij vrouwen (hirsutisme)

De mannelijke geslachtshormonen worden in de eierstokken geproduceerd en in de vrouwelijke bijnierschors. Blijft dit beperkt tot kleine hoeveelheden dan zorgt dit niet voor klachten. Door aanleg of medicijn gebruik kan het zijn dat er sprake is van een verhoogde uitscheiding van androgenen. Het gevolg hiervan is haargroei op het gezicht, tepelhof, benen, armen en buik.

Vroegtijdige huidveroudering:

Een te hoge cortisolspiegel zorgt voor vroegtijdige huidveroudering. Bij lang aanhoudende, langdurige stress verliest de huid zijn elasticiteit. Het hormoon moet dan de reserves uit de botten en de huid mobiliseren om het lichaam te laten presteren. Onze collageenweefsels moeten hiervoor gebruikt worden.

Droge en jeukende huid:

Door een vermindering van de oestrogeenniveaus ontstaat er jeuk en een droge huid. Schilfering van de huid komt hierbij ook voor. We zien dit regelmatig tijdens de menopauze.

‍Welke behandelingen zijn er voor je huid tijdens de overgang of bij een hormonale disbalans of wanneer de hormoonhuishouding verandert tijdens of na een zwangerschap?

  1. De combinatiebehandeling met microdermabrasie, peelingen & laser
  2. Laserontharing bij hypertrichose en hirsutisme of bij PCOS
  3. Louis Widmer Remederm huidverzorging bij een droge en jeukende huid en huidverzorging tegen huidveroudering
  4. Lycogel Camouflage om huidklachten tijdelijk te verbergen

Meer informatie?

Kom langs bij Laserkliniek Zwolle Huidtherapie en laat je adviseren door één van onze huidtherapeute in een gratis consult.

https://www.laserkliniekzwolle.nl