Kies bewust, koop lokaal

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zelf heb ik met vier jaar mogen ondernemen bij het Konkeltje in Zwolle en zie hedendaags het landschap veranderen wat me baart tot zorgen. Momenteel ben ik werkzaam als accountmanager retail bij Jura NL, dagelijks kom ik ondernemers tegen die strubbelen met de keuzes van de consument. Vaak komt dit door onwetendheid, korte termijn visie. Hopelijk kan ik met dit artikel sommige consumenten activeren tot bewustwording.

Groet, Paul

Koop bewust, koop lokaal.

In het veranderende winkellandschap waar de grote spelers groter worden, internet mee snoept en waar de lokale ondernemers het nakijken hebben. Niet het nakijken om dat ze niet goed genoeg zijn, nee ze hebben het nakijken omdat wij niet goed genoeg nadenken! We kiezen voor gemak, snelheid en waardeloze kwaliteit zonder dat we er bewust van zijn.

We denken niet na waar wij onze euro´s besteden, we denken niet aan ons zelf maar we happen naar de marketingkoek. Niets is wat het lijkt. Door online en bij landelijke / wereldspelers te kopen verdwijnt de euro naar waar jij er niets van terug ziet. Door lokaal te kopen investeren we in ons zelf.

De reclameborden bij je sportclub, muziekvereniging, of welke activiteit ook worden gesponsord door lokale ondernemers, ondernemers die betrokken zijn bij het welzijn van hun plaats. Tuurlijk willen ze gezien worden zodat jij daar je euro’s uitgeeft maar ze zijn er wel en ze zorgen voor je.

De winkel waar jezelf, je broertje, zusje, neef, nicht, vriend of vriendin is begonnen met het eerste baantje is geen groot tech bedrijf waar je met 2 drukken op de knop je bestelling gedaan hebt of een bedrijf met een hoofdkantoor in Spanje, het is de lokale ondernemer. De winkel waar ze je persoonlijk kennen, weten wat jouw behoefte is en voorkeuren zijn en zij die jou passende service verlenen omdat hun passie is. Geen algoritme maar je buurman, tante of vader van een vriend.

Uiteraard is het makkelijker gezegd dan gedaan maar wees bewust, denk na waar en wat je koopt. Goedkoop blijft duurkoop en te duur gekocht is helemaal niet goedkoop, maar weet wat het waard is! Ga het gesprek aan als je het elders goedkoper vind, geef ze een kans, geef jezelf een kans, ga het niet uit de weg wat voor je het weet is de lokale ondernemer verdwenen.

Draag je steentje bij waar het kan en denk vooral na waarvoor je kiest.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 15 uur geleden