Afbeelding

Club Cele presenteert buitenfilm in het Perrontheater: Mr. Gaga

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Club Cele vertoont op dinsdag 2 juli om 20.30 uur de buitenfilm Mr. Gaga in het Perrontheater. De toegang is gratis.

Het is de laatste Talk of the Town Zwolle voor de zomervakantie. In deze film volgen bezoekers de Israëlische Ohad Naharin, één van de meest prominente choreografen ter wereld. De film is wereldwijd vertoond, in Nederland al eerder op IDFA. Filmmaker Tomer Heymann van Heymann Brothers Films volgde Ohad Naharin zeven jaar lang en maakte deze film over de choreograaf.

Sanne Oostenga, marketingmedewerker van Zwolse Theaters, werd meteen geraakt door de film. "In de documentaire Mr. Gaga wordt Naharin privé en in zijn werk meerdere jaren gevolgd. Zijn positie als kunstenaar in Israël, een land in conflict, is interessant. Overal waar het dansgezelschap Batsheva Dance Company buiten Israël optreedt, klinkt een oproep tot boycot. En dat terwijl de artistiek leider Ohad Naharin in eigen land fel uithaalt naar de politiek. Zijn voorstellingen zijn niet direct politiek, maar indirect beïnvloedt het conflict iedereen, ook hem en daarmee zijn voorstellingen.”

Batscheva Dance Company wordt financieel ondersteund door de Israëlische regering en het gezelschap is internationaal natuurlijk een prachtig visitekaartje voor Israël. Voor de pro-Palestijnse beweging BDS is Batsheva de belichaming van het kwaad. Zij willen een boycot van Israël en dus ook van Batsheva. Hij zegt daarover 'Als het de Palestijnen hielp, zou ik mijn eigen voorstellingen boycotten. Dat heb ik ze ook gezegd. Maar wij vertegenwoordigen de groep mensen in Israël die verandering wil. Dus wij moeten juist blijven dansen.' Het blijft een dilemma en dat zie je terug in de documentaire. Hoe hard Ohad Naharin de autonome waarde van zijn kunst ook veilig probeert te stellen, van politiek lijkt hij niet los te kunnen komen."

www.clubcele.nl