Leerlingen TalentStad Praktijkonderwijs Rilana van der Veen en Leroy Mud met hun begeleiders (van links naar rechts) Bram Vermeer
Leerlingen TalentStad Praktijkonderwijs Rilana van der Veen en Leroy Mud met hun begeleiders (van links naar rechts) Bram Vermeer

Leerlingen TalentStad Praktijkonderwijs ontdekken andere culturen tijdens buitenlandstage

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Gras maaien, schilderen en klussen: het is hard werken voor de zes leerlingen van TalentStad Praktijkonderwijs tijdens de buitenlandstages in België en Frankrijk. “Maar we zouden zo weer terug willen”, zeggen Rilana van der Veen en Leroy Mud.

De school wil de leerlingen graag laten kennismaken met andere culturen en gewoonten. “Bonjour”, zeggen Rilana en Leroy. In juni werkten ze zes dagen lang op een Franse camping, 1.200 kilometer van Zwolle. “Ik heb bijna vijfduizend vierkante meter gras gemaaid”, zegt Leroy. Rilana maakte kennis met de bosmaaier. “Dat was heel leuk. Maar het allerleukste vond ik de Franse markt.” Leroy genoot van het bezoek aan Chateau de Najac. “Het was op een berg en het uitzicht was prachtig.” Beide leerlingen waren nog nooit in het buitenland geweest en hadden nog nooit bergen gezien. En ze aten voor het eerst producten zoals asperges en stukjes schimmelkaas. “De clafoutis met kersen was zó lekker”, zegt Rilana. “Bon appétit.”

“Internationalisering vinden we belangrijk”, zegt docent en stagecoördinator Bram Vermeer. “In april hebben leerlingen in de Belgische Ardennen geholpen op een buitensportcamping. Iedereen krijgt de kans om mee te gaan, want een buitenlandstage is heel leerzaam.” TalentStad Praktijkonderwijs staat bekend om de stages. Leerlingen leren er zoveel mogelijk in het echte werkveld, zodat ze klaar zijn voor de beroepspraktijk.

‘Oeh, belle Hélène’, zingen de twee leerlingen. “Dat was ons lijflied”, verklaart Leroy. Rilana wil meteen wel terug. “Ik ben verliefd op Frankrijk geworden.” Leroy vond het ook geweldig. “Je ziet elkaar van een andere kant, dat is heel leuk. We zijn allemaal vrienden geworden.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 18 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 18 uur geleden