‘Situatie droogte op dit moment beheersbaar én kwetsbaar’

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Door het uitblijven van voldoende regen ziet Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) de grondwaterstanden in een groter gebied verder zakken. Dit maakt de uitgangssituatie volgens het waterschap kwetsbaar.

Wel is er voldoende aanvoer en buffer vanuit het hoofdsysteem om het water verder het werkgebied in te brengen, meldt WDODelta. “De afgelopen week is er een klein beetje neerslag gevallen in ons werkgebied. Komende week wordt er buiige neerslag verwacht. Het gemiddelde neerslagtekort in Nederland is op dit moment 136 mm. Dit is gunstiger dan vorig jaar (186 mm). In delen van ons gebied is het neerslagtekort groter.”

Grondwaterstanden

In het overgrote deel van het werkgebied bevinden de grondwaterstanden zich volgens het waterschap aan de onderkant van de zogeheten bandbreedte. “Vooral op de hoge gronden, zoals de Sallandse Heuvelrug en het Drents Plateau zijn de grondwaterstanden erg laag voor de tijd van het jaar. De verwachtte neerslaghoeveelheden zijn niet toereikend om de grondwatersituatie structureel te verbeteren, waardoor de uitgangssituatie nog steeds kwetsbaar is als er een langdurig warme en droge periode op zou treden. De komende week is dit niet aan de orde. In de komende periode verwachten we wat meer buiige neerslag. Op middellange termijn is de onzekerheid groot in de weersverwachting en daarom blijven we de weersontwikkeling nauwlettend volgen.”

Beregenaars

WDODelta kan voldoende water uit de IJssel en het IJsselmeer aanvoeren. Hiermee blijft de situatie op korte termijn beheersbaar. Voor beregening uit oppervlaktewater is er nu nog voldoende water. WDODelta roept beregenaars op om te melden wanneer men wil beregenen uit oppervlaktewater, conform de voorschriften in de beregeningsregeling. Met gericht peilbeheer probeert WDODelta het water zo goed mogelijk te verspreiden. “Daarmee kunnen we vooralsnog voorzien in de watervraag.”

Waterkwaliteit

Voor wat betreft waterkwaliteit ziet WDODelta een normale situatie voor de tijd van het jaar. Er is geen verslechtering opgetreden in vergelijking met vorige week.