Afbeelding

PEC Zwolle TV presenteert mini-documentaire ‘De Frion-mannen van PEC’

· leestijd 1 minuut Algemeen

OOSTERENK - Wie doordeweeks in of rond het stadion loopt, kan ze tegen het lijf lopen. In kleding van Blåkläder, mét PEC Zwolle-logo, houden de Frion-mannen het stadion van PEC Zwolle al vijftien jaar schoon. Ze zijn er altijd. Maar niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Daar komt nu verandering in. PEC Zwolle TV presenteert een mini-documentaire over de onderhoudsploeg van het MAC3PARK stadion.

Is het mogelijk om mensen met een beperking te laten integreren bij - toen nog - FC Zwolle? Die vraag stelde Peter Boitelle van Frion zich in 2003. Een jaar later maakte hij een start met een kleine groep. Nu zijn ze gegroeid: letterlijk en figuurlijk. Het werk gaat verder dan alleen tribunes schoonmaken. De mannen verzorgen ook de spelershome en helpen de technische dienst. Peter: “Wat op het veld staat is een team. En wij zijn ook een team. Ze zijn allemaal goed in iets. En daarmee vullen ze elkaar aan. Dat is de kracht van de Frion-mannen.”

PEC Zwolle vindt het belangrijk dat mensen met een verstandelijke beperking en een blauw-wit hart zich kunnen ontwikkelen. Peter: “Het gaat niet alleen om werk. Ook sociaal groeien ze. Ze hebben contact met de spelers en de zakelijke partners van PEC. Die kans geeft PEC ons. En die pakken we.” Hugo Broekman, bestuurder van Frion, is trots op de mannen en de mooie documentaire die is gemaakt. “Hier gaat het om. Hier worden talenten gezien en benut. Bij De Trots van Zwolle nog wel. We zijn dankbaar dat PEC deze kansen aan Frion geeft.”

De PEC-spelers en Frion-mannen kennen elkaar niet alleen van het veld, maar volgen elkaar ook op Facebook. Aanvoerder Bram van Polen geniet ervan: “De jongens lopen altijd om en rond het stadion. Ik vind het fanatisch. Je hebt altijd lol met ze. En voor de jongens is dit ideaal werk.” Collin, één van de Frion-mannen, vertelt aan de cameraman: “Ik geef als ik tijdens de training werk wel complimenten aan de spelers. Dan zeg ik tegen Van Duinen: ‘Je bent in vorm, man.’ Dan krijg ik een glimlach. Dat vind ik mooi.”

Algemeen directeur van PEC Zwolle, Jeroen van Leeuwen, heeft met plezier naar de gezamenlijke voorbeschouwing van de documentaire gekeken. “Mijn complimenten voor de Frion-mannen hoe goed ze hun werk kunnen verwoorden. Ze worden nu heel mooi zichtbaar voor de buitenwereld. En dat verdienen ze ook.”

In de vierdelige documentaire worden de Frion-mannen gedurende een week gevolgd tijdens hun werkzaamheden. Het levert mooie, grappige en soms ook ontroerende beelden op. Deze week worden de eerste twee delen uitgezonden. De mini-docu is te zien via de social media van PEC Zwolle en op de website: https://peczwolle.nl/videos.

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 21 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50