Afbeelding
Pedro Sluiter

Volhardende bewoners Tolgaardenstraat krijgen vlot voor de kinderen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)
STADSHAGEN – Waar veel mensen hun ideeën opgeven, gingen Anneke Renting en een aantal buurtgenoten door. Het resultaat: vrijdag werd aan de Tolgaardenstraat een vlot voor de kinderen feestelijk in gebruik genomen.

‘Jullie zijn wel doorzetters’, kregen de buurtbewoners dan ook van het college van burgemeester en wethouders te horen dat op 22 maart poolshoogte kwam nemen. In februari 2018 kwamen buurtbewoners bij elkaar met de wens ‘iets voor de kinderen’ in de groenstrook tegenover hun woningen te zetten. De Tolgaardenstraat is een kinderrijke straat met zo’n veertig kinderen. Na contact met de wijkbeheerder bleek dat voor speelmogelijkheden talloze eisen gelden, waardoor de buren bijna de handdoek in de ring gooiden. “We zijn toch weer bij elkaar gaan zitten om te kijken wat dan wel kan en mag”, vertelt Renting, één van de initiatiefnemers. Dat leverde een nieuwe ontmoeting met de wijkbeheerder op in mei vorig jaar. “Het idee was om kinderen te kunnen laten spelen in het Zwartewaterpark, maar om daar te komen, moeten ze een stuk verderop een brug over en weer teruglopen. We waren inmiddels met drie initiatiefnemers en hebben toen besloten ons project in twee fases te verdelen. Eerst moeten we zorgen dat de kinderen goed en snel naar de overkant kunnen en in een tweede fase kijken we naar speelmogelijkheden.”

Het vlot, dat vanaf dinsdag is geplaatst, is er onder meer gekomen dankzij Waterschap Drents Overijsselse Delta dat tegelijkertijd ook diverse voorwaarden stelde. Renting: “Zo moet de maaiboot door de sloot kunnen, zijn er vergunningen nodig en moet de gemeente akkoord gaan. De gemeente stelde verder dat er in het Zwartewaterpark geen speeltuin mag komen, omdat de andere dichtstbijzijnde speelgelegenheid binnen achthonderd meter ligt. Zij gaat dat initiatief dus niet financieel steunen. Ook mogen we in het Zwartewaterpark geen constructie bouwen; er mogen geen moeren en bouten aan de speeltoestellen zitten. Daarom denken we aan stapstenen, paaltjes waar kinderen overheen kunnen lopen en een boomstam.” Fase één, een vlot, ging financieel flink in de papieren lopen, werd de initiatiefnemers duidelijk. Het moet een keurmerk hebben en een certificaat van veiligheid.

De initiatiefnemers slaagden erin daarvoor alle subsidies bij elkaar te krijgen. Om alles ordentelijk te laten verlopen, regelden de ze dat de gelden via wijkvereniging Stadshagen Totaal werden geboekt. “We hebben er enorm veel werk aan gehad, vooral door al het regel- en papierwerk”, kijkt Renting terug. “Het vlot is van dezelfde leverancier als dat een eindje verderop ligt. Deze is iets groter en is een trekvlot met zijdrijvers die het hufterproof moeten maken. Ook is de steiger wat langer, waardoor die ook geschikt is voor het aanleggen van een bootje, om vanaf te vissen of in de winter op de schaatsen te stappen. De kinderen kunnen voortaan gemakkelijk de sloot over om kinderboerderij Kakel en Co te bezoeken.” De straat is verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer van het vlot. De plannen voor fase twee hebben de initiatiefnemers al deels klaar. “In overleg met de ROVA bewaren we al wat natuurlijke materialen om daar te gaan gebruiken.”

Renting adviseert Zwollenaren met plannen voor hun buurt om tafel te gaan met de wijkbeheerder en goed te communiceren met de diverse partijen, maar vooral ook met de eigen buurt.

Afbeelding