Het concept van Daphne
Het concept van Daphne

Mobiel podium geeft talent vleugels

· leestijd 2 minuten Algemeen

BINNENSTAD – Creëer een mobiel podium waar bijzonder talent midden op straat kan schitteren. Dat was de strekking van een opdracht waar elf Cibap-studenten aan meededen. Van deze ontwerpen zijn er twee uitgekozen die worden voorgelegd aan het Zwolle Fonds in de hoop op een financiële impuls die er voor zorgt dat één van de concepten werkelijk wordt.

De overgebleven ontwerpen zijn van Daphne van Veen en Sharon Jansen. De jongedames lichten elk hun visie op het idee ‘mobiel podium’ toe. Dat doen ze zittend op het terras bij Waanders In de Broeren in hartje Zwolle en in het bijzijn van Ruud Elshof. Laatgenoemde bedacht het idee voor een mobiel podium in de binnenstad.

Zangeressen, goochelaars en stand-upcomedians die het publiek versteld doen staan, de derdejaarsstudenten Sharon en Daphne zien het zo voor zich. In hun geval is die verbeeldingskracht ook visueel vertaald. Sharon liet zich bij haar ontwerp inspireren door de Luttekestraat. “Op mijn podium zit een puntdak dat in harmonie is met de gevels in de straat.” Het ontwerp van Sharon voorziet in een eenmanspodium dat kan worden uitgebreid tot een podium voor twee of drie. Ook het organische ontwerp van Daphne is opschaalbaar. Dat wil zeggen in de ontwerpfase. Ze ging bij haar idee uit van Hi-Macs. Daphne: “Dit materiaal kan in principe bijna eeuwig mee.” Goedkoop zal het dan wel niet zijn. “Klopt”, beaamt Daphne. “Maar”, zo voegt ze er aan toe: “Er kan ook voor ander materiaal worden gekozen.”

Lachend bekent Daphne dat ze het podium niet voor zichzelf heeft gebouwd. “Ik kan goed koken, maar dat leent zich niet echt als kunstvorm die je op het podium laat zien.” Anders ligt dat bij Sharon. Zij kan best goed zingen maar … ze heeft last van podiumvrees. “Ik denk dat ik om die reden een ontwerp heb gemaakt dat warm is en waarin je je veilig voelt. Of ik op dit podium zou durven optreden? Ik denk het wel ja.” Wie weet gaat dat dus gebeuren. Het hangt er vanaf of er financiële steun komt en of er draagvlak is. Over dat laatste twijfelen Sharon en Daphne niet. Een mobiel podium in de stad waarop uniek talent zich kan laten zien, is een prachtige manier voor de stad om zich te profileren. Zeker als je daar filmpjes van maakt en die via sociale media verspreidt, denken ze. Hooguit moeten we aan het idee nog even wennen. “In een stad als het Italiaanse Florence hebben artiesten en publiek daar geen enkele moeite mee. Sterker nog, daar hebben artiesten niet eens een podium nodig en beginnen ze zo wel”, aldus Elshof, die nog wil benadrukken dat hij en het bestuur erg enthousiast waren over de wijze waarop Daphne en Sharon hun concepten presenteerden.

Voor de dames is het avontuur nu al geslaagd. Daphne: “Het idee alleen al dat straks misschien iemand optreedt op een podium dat ik heb ontworpen, is geweldig.” Dat vindt ook Sharon: “Het mooie aan dit project is dat je iets bedenkt dat mogelijk werkelijk wordt in plaats van dat je alleen een opdracht inlevert.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding