Afbeelding
Erik-jan Berends

Betere bereikbaarheid activiteiten ouderen moet eenzaamheid en hogere kosten voorkomen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

DIEZERPOORT – In een tijd dat er steeds meer ouderen komen die ook langer thuis blijven wonen, willen Zwolse organisaties het aanbod aan activiteiten voor hen beter bereikbaar maken. De gemeente Zwolle heeft stichting WijZ aangewezen als kartrekker van deze Pilot Ouderen.

“De opzet is initiatieven uit de samenleving, welzijn en zorg te combineren”, legt projectleider Annemarie van der Kolk uit. “Met de proef willen we het bereik van het Zwolse aanbod vergroten. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat het bestaande aanbod beter aansluit en de witte plekken, bijvoorbeeld de weekenden, avonden en de zomervakantie, met activiteiten worden opgevuld. Het financiële aspect van de proef is dat mensen minder snel doorgaan naar duurdere vormen van zorg.”

De doelgroep groeit en de uitdaging is met name ook mensen te bereiken die eenzaam dreigen te worden en die nog geen indicatie voor de zorg hebben. Van der Kolk: “De opzet is alles zo te organiseren dat de mensen die écht zorg nodig hebben ook kunnen doorstromen. We willen met deze proef, waarin we nauw samenwerken met Samen Zwolle, versnippering tegengaan. Op het platform Samen Zwolle wordt al het Zwolse aanbod geplaatst. Daarop kunnen zowel zorgvragers als professionals terecht. Belangrijk is dat alle ouderen kunnen blijven meedoen, zodat de zorg bruikbaar en betaalbaar blijft.”

“Door alle initiatieven met elkaar te vermengen, kun je zoveel meer bereiken”, vervolgt de projectleider. “Ook heel diverse organisaties in de samenleving als Stadkamer, kerken, voetbalverenigingen, trainees van bedrijven, Zwolse Theaters, Sportservice én zorginstanties zoals IJsselheem, Driezorg en de Zonnehuisgroep organiseren activiteiten voor ouderen. Samen met het aanbod uit zorg en welzijn, willen we dat vergroten en dichter bij de mensen brengen en zorgen dat het beter aansluit bij hun wensen. Iedereen verdient immers leuke dagen om naar uit te kijken.”

Een middel om het aanbod beter onder de aandacht te brengen, is een placemat geïntroduceerd, waarop organisaties via Samen Zwolle hun aanbod kunnen plaatsen. “Op de placemat wordt voor iedereen duidelijk welk aanbod waar te vinden is”, legt Marlous Holster, Adviseur Programmering, uit. “Waar iedere organisatie zijn eigen programma had, delen ze dat nu.” Leverde dat geen weerstand op? Ze vervolgt: “Daarvoor waren we eerst wel een beetje bang, maar er was helemaal geen weerstand. Iedereen ziet het belang hiervan in. Zorgmedewerkers werken met hun hart. Uiteindelijk willen ze allemaal dat hun doelgroep het goed heeft. Het geeft organisaties ook rust. Ze vinden het prettig om dit soort zaken samen te doen.”

Holster noemt het een tweesporenbeleid. “Het gaat enerzijds om de organisatie van evenementen en anderzijds om het vergroten van de bandbreedte met de organisatie van buurtkamers, laagdrempelige plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ook mensen zonder indicatie kunnen buurtkamers bezoeken. We hebben momenteel Zomerbuurtkamers. Daar ontmoette ik onlangs een vrouw van 93, slechthorend en slechtziend, die van de andere kant van de stad kwam om de Buurtkamer bij wijkcentrum de Pol in Zwolle-Zuid te bezoeken. Achteraf vertelde ze me dat ze bang was er alleen te zijn, maar dat ze zich geen moment alleen had gevoeld. Met een andere negentigjarige sprak ze af dat ze elkaar over twee weken bij de volgende buurtkamer weer zouden zien. Dat is wat we beogen.”

Voor activiteiten gaan Van der Kolk en Holster in gesprek met uiteenlopende organisaties in de stad. “Zo praten we onder meer met de Kas van Kaat over een groene buurtkamer of met Sportservice Zwolle voor een sportieve buurtkamer. Ouderen komen nu zelfs zelf met briefjes met suggesties. Het gaat vooral om ontmoeting en verbreding van hun netwerk. Daarop zetten we vooral in. Het doel is dat ze minder snel behoefte hebben aan zorg.”

Voorbeelden een activiteit is een danslokaal op 25 augustus in Hedon waar vinylplaatjes worden gedraaid en wie wil dansen, al dan niet in een rolstoel of met rollator, daarvoor de mogelijkheid heeft. En met zorgorganisatie IJsselheem is een activiteit opgezet waarbij jongere en oudere mannen met elkaar onder het motto ‘Toen en nu’ praten over het verleden. “Het gaat ons om verbinden, aanjagen en faciliteren met als doel dat het als een olievlek over de stad gaat”, aldus de twee WijZ-medewerkers. “Iedereen kan met ons contact opnemen, want deze proef is van en voor heel Zwolle. Organisaties of mensen die willen aansluiten bij de initiatieven van de proef zijn welkom. Zij kunnen mailen naar a.vdkolk@wijz.nu.