Zomerexpositie Palet in Academiehuis de Grote Kerk
Zomerexpositie Palet in Academiehuis de Grote Kerk Loek Koopmans: Vrouw op fiets (detail)

Zomerexpositie Palet in Academiehuis de Grote Kerk

· leestijd 1 minuut Cultuur

Zwolse kunstenaarsvereniging Palet houdt haar zomerexpositie van 11 t/m 25 september in het Academiehuis de Grote Kerk te Zwolle. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 11.00-17.00 uur, op 14 september (Monumentendag): 9.00-17.00 uur. Er zijn te zien: schilderijen, tekeningen, grafiek, foto’s, keramiek en sieraden. Hieronder worden enkele kunstenaars en hun werk nader belicht.

Schilderijen

Bekijk bijvoorbeeld het schilderij “Vrouw op fiets” van Loek Koopmans. Ze fietst je tegemoet en het licht valt van voren op haar gezicht en schouders, terwijl ze van achteren wordt beschenen door de lage zon. Door deze dubbele lichtinval krijgt de vrouw iets transparants, iets van een droombeeld. Omdat de schaduwen bij Koopmans nooit hard zijn, werkt deze tegenstelling niet storend. Wél zorgt het voor een vervreemdend effect, dat nog versterkt wordt door de omhoog geslagen blik van de vrouw. Fietst ze in haar eigen droom, of in die van de schilder? Ook Koopmans andere schilderijen, meestal in lichte onverzadigde tinten, hebben vaak een sfeer van droom of verstilling.

Keramiek

Heel anders, maar even subtiel is het werk van keramiste Frida Hengeveld. Geïnspireerd door de elementen aarde, vuur, water en lucht, modelleert zij de klei tot vormen, die vervolgens in een saggar worden gebakken (een saggar is een aardewerken ton waarin vreemde materialen, zoals hooi, zaagsel of zeewier met de werkstukken worden meegebakken). Daarbij ontstaan geometrisch aandoende patronen, ingebed in fijne kleurnuances. Hengevelds werk is door en door aards, maar sommige objecten roepen herinneringen op aan plantaardige en dierlijke vormen, bijvoorbeeld aan zomerpompoenen of bonte zeeschelpen.

Meer kunst en kunstkoopjes

Naast schilderijen en keramiek is er nog meer kunst te zien, van grafisch werk tot beeldhouwwerk. Alle kunstwerken kunnen worden gekocht, en daar zijn ook weer een aantal kleine kunstwerkjes bij voor een kleine prijs, de “kunstkoopjes”.

Rembrandt

Dit jaar wordt het 350ste sterfjaar van onze grote schilder herdacht. Een aantal leden van Palet eert hem met een dertigtal werkstukken die óf in zijn stijl zijn uitgevoerd, óf op zijn werk geïnspireerd zijn. Deze zijn te zien in de speciaal ingerichte “Rembrandthoek” van het Academiehuis.

De tentoonstelling is te bezoeken van 11 t/m 25 september in het Academiehuis de Grote Kerk te Zwolle. Grote Markt 18. Dinsdag t/m zaterdag 11.00 tot 17.00 uur. Op 14 september (Monumentendag): 9.00-17.30 uur. De toegang is vrij.

Info: secretariaat @ paletzwolle.nl; www.paletzwolle.nl; www.facebook.com/paletzwolle;

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 20 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages 24 apr, 11:00
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages 24 apr, 10:50
Afbeelding
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 24 apr, 10:15