Afbeelding
Eigen foto

Het Westerveldse bos is het toneel voor het Swols MTB festival

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Toerclub Swolland heeft voor zaterdag 5 oktober een MTB festival in het Westerveldse bos georganiseerd, speciaal gericht op de mountainbikers uit Zwolle en omgeving.

In het bos werd exact tien jaar geleden een mountainbikeroute aangelegd met hulp van de Provincie Overijsel, gemeente Zwolle, Toerclub Swolland en Nederlands bekendste MTB routebouwer Patrick Janssen (Tracks & Trails). Om dit dubbele lustrum te vieren en de vernieuwde route in het zonnetje te zetten, heeft de toerclub besloten dit festival te organiseren. Het ochtendprogramma van deze dag is vooral gericht op de jeugd en wordt uitgevoerd in samenwerking met Sportservice Zwolle. Beginnende of gevorderde mountainbikers kunnen in de middag deelnemen aan fietstechniek clinics waarbij de mogelijkheid bestaat een fiets te huren. Tevens zijn er met medewerking van verschillende Zwolse fietsenzaken nieuwe fietsen te testen op een uitgezet parcours. Er zijn die dag op het parcours enkele verassingen geplaatst en voor het eerst is de nieuw aangelegde pumptrack geopend.

Tien jaar geleden was de route in het bos, net ten noorden van de stad, één van de eerste professioneel aangelegde MTB routes van Nederland. “Al was het met een lengte drie kilometer een korte route, hij heeft wel redelijk wat hoogteverschil en is technisch uitdagend”, aldus Toerclub Swolland. “In de loop der jaren raakte de route door beperkt onderhoud overwoekerd en overspoelde de aangelegde MTB gravel track met klei waardoor deze vooral in de winter extreem glibberig werd. Hierdoor was deze MTB route binnen Zwolle en omgeving nauwelijks meer bekend, terwijl deze route juist wat anders heeft te bieden dan bijvoorbeeld de langere maar weinig uitdagende routes over de Veluwe.”

In 2018 is de MTB groep van Toerclub Swolland begonnen met de coördinatie van het onderhoud van de route en met het maken van plannen om de route uit te breiden. Dit doet ze in goed overleg met de gemeente Zwolle en samen met een brede groep MTB enthousiastelingen uit Zwolle en omgeving. Ondertussen is de originele route weer hersteld, is de routeaanduiding weer aanwezig en wordt er regelmatig gemaaid om de altijd oprukkende begroeiing de baas te blijven. De eerste uitbreidingen aan de route zijn ondertussen gerealiseerd en er lopen afspraken met de gemeente welke mogelijkheden er zijn voor de toekomst. Hierbij zegt de toerclub rekening te houden met de natuur, omwonenden en andere gebruikers van het Westerveldse bos. “Steeds meer MTBérs weten de route weten te vinden, getuige de data van Strava.”

Deelname aan dit festival kan via de link: https://inschrijven.nl/form/2019100550638-nl. Het festival begint om 09.00 uur en eindigt om 16.00 uur. De kosten voorde jeugd zijn 2,50 euro en volwassenen betalen 5 euro. Wie niet met de fiets komt, kan parkeren op de parkeerplaats bij het Westerveldsebos aan de Kolksteeg. Zie voor meer informatie https://swolsmtbfestival.swolland.nl of www.swolland.nl.