Afbeelding
Nick de Vries.

Club Cele praat over vrouwen in de politiek

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD – Club Cele heeft, samen met Zwolse theaters en Allemaal Zwolle, voor dinsdag 1 oktober ‘Van korset tot papadag’, een avond over vrouwen in de politiek georganiseerd.

In 2019 wordt honderd jaar algemeen kiesrecht voor mannen én vrouwen gevierd. Toch heeft Nederland nog nooit een vrouwelijke premier gehad en zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in de politiek. Hoe zit het dan in de praktijk met vrouwen in de politiek? Dat gaat Club Cele uitzoeken. Moderator Marijke Roskam gaat in gesprek met het publiek en met Devika Partiman van Stichting Stem op een Vrouw en Bianca Pander van BKB Campagnebureau, dat vrouwen begeleidt op het politieke slagveld. Waarom zijn deze vrouwen zo belangrijk voor de Nederlandse politiek? Monique Schuttenbeld, wethouder bij gemeente Zwolle, zit ook in het panel. Zij is de enige vrouw in het college van burgemeester en wethouders.

De aanwezigen gaan in gesprek over onze vrijheid, ons stemrecht, duiken de geschiedenis in met Theater de Makkers en krijgen tips en verhalen van politiek historicus Eveline van Rijswijk. Het hele programma staat op de website van Zwolse theaters. Een kaartje voor ‘Van korset tot papadag’ kost 10 euro voor vrouwen en 12 euro voor mannen. “Oneerlijk dat de man meer moet betalen dan de vrouw? Echt niet. Het loonverschil tussen mannen en vrouwen bedraagt namelijk 15,5 procent volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2018”, aldus de organisatoren. ‘Van korset to papadag’ vindt plaats op 1 oktober in de Dommerholtzaal in schouwburg Odeon van de Zwolse theaters aan de Blijmarkt.