Citina Brouwer
Citina Brouwer

Vrouwenvoetbal Zwolle: topklasser Be Quick '28 start met onnodig krappe zege

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – De competitie is los gebarsten en dat betekent dat ook de Salverda Trofee weer van start is gegaan. Waar de mannen hun dertiende seizoen ingaan van de Zwolse doelpuntenstrijd, beginnen de vrouwen aan hun derde seizoen.

Net als vorig seizoen heeft Be Quick '28 het hoogst spelende vrouwenteam van de amateurs in Zwolle en de vraag is of de aanvallers zich dit seizoen wel kunnen mengen in de top van het topscorersklassement. Misschien dat Sitina Brouwer een gooi gaat doen. De aanvalster toont zich een koele kikker voor het doel bij de 1-0. Met een echte spitsengoal -knappe aanname in de kleine ruimte en met buitenkant rechts in de verre hoek prikken- maakt zij het enige doelpunt van de wedstrijd tegen Woezik.

Assistent-trainer Patrick Hijlkema tipt ook zijn andere aanvallers, Anouk Bourgonje en Danielle van der Velde. Bourgonje was in het bekertoernooi op dreef en Van der Velde zorgt bij de competitiestart voor het hoogtepunt van de wedstrijd. Het levert haar geen doelpunt, of zelfs applaus, op, maar voor de oplettende liefhebber is het smullen geblazen in de 77ste minuut.

Bergkamp

Van der Velde geeft met een speelster in haar rug de bal een subtiel tikje met buitenkant rechts waarna deze links om haar tegenstandster heen draait en zij zelf rechts er langs gaat en de bal weer precies voor haar voeten ligt. Vrijwel exact een kopie van de actie waarmee Dennis Bergkamp zichzelf in 2002 tegen Newcastle vrij voor de keeper zette. “Ja geweldig, alleen vervelend dat de pass daarna slecht is. Als ze Sitina in de diepte aanspeelt staat die vrij voor de keeper”, zegt Hijlkema, die de honneurs waarneemt voor hoofdtrainer Cor Smit, die een bruiloft heeft van zijn zus.

Be Quick '28 laat het na om de wedstrijd al in een voortijdig stadium te beslissen, waardoor het spannend blijft tot en met de laatste minuut. De overwinning is een ingecalculeerde: “Als we wat willen, dan moeten we van deze ploeg winnen.” En wat wil Be Quick dan, in het tweede achtereenvolgende seizoen in de topklasse (het derde nationale niveau)? “Linker rijtje”, aldus Hijlkema.

Uitslagen overige Zwolse clubs

1B: Berkum-Klarenbeek 3-0. 2C: SVO VVZ-SVZW 3-3. 4e klasse 04: Espel-SV Zwolle 0-4. 5e klasse 05: WVF-SVO VVZ 2 1-2, 't Harde-SVI afgelast vanwege overlijden SVI-voorzitter. EDON speelt bij SV Zwolle in de klasse en komt aanstaande zaterdag voor het eerst in actie.

Afbeelding
Afbeelding